ABD Bölge Yargıcı Paul A. Engelmayer, bugün erişimi yasaklamak için bir ihtiyati tedbir kararı çıkardı. Kararda ayrıca Musk ve ekibine, kayıtların tüm kopyalarını derhal imha etmeleri gerektiği belirtildi.

Karar, Musk'ın liderliğini yaptığı maliyet azaltma girişimi Doge'un kayıtlara erişebilmesinin ardından 19 eyalet başsavcısının Trump yönetimine dava açmasının ardından geldi.

Demokrat eyalet başsavcıları dava açtı

Demokrat eyalet başsavcıları cuma günü Trump'a, Hazine Bakanlığı'na ve Hazine Bakanı Scott Bessent'e dava açtı. Dava başvurularında, Musk'ın "özel bir devlet memuru" olduğu ve resmi bir devlet dairesi olmayan Doge'un erişiminin federal yasayı ihlal ettiği savunuldu.

Kararda 'telafi edilemez' zararlar, vurgusu

ABD Bölge Yargıcı Engelmayer'in bugün erken saatlerde açıkladığı kararda, eyaletlerin "telafi edilemez" zararlarla karşı karşıya kalacağı belirtildi. Kararda, "Bunun nedeni hem yeni politikanın hassas ve gizli bilgilerin ifşa edilmesi riskinin artması, hem de söz konusu sistemlerin eskisinden daha fazla saldırıya açık hale gelme riskinin artmasıdır" ifadeleri yer aldı.

Tedbir kararı, davalıların Hazine Bakanlığı kayıtlarına, kişisel olarak tanımlanabilir veya gizli bilgileri içeren erişim izni vermesini, özel hükümet çalışanlarına, siyasi atamalara ve bakanlık dışından diğer çalışanlara yasaklıyor.

Tedbir kararı, Mali Hizmetler Bürosu'ndaki işleri gereği bu kayıtlara erişmesi gereken ve geçmiş kontrollerinden geçmiş olan memurlar dışında herhangi birinin bu kayıtlara erişmesini kısıtlıyor.

Kararda ayrıca, kısıtlama altında olanların kayıtların kopyalarını derhal imha etmesi de yer alıyor.

Tedbir kararı, 14 Şubat'taki bir sonraki duruşmaya kadar geçerli kalacak.

İSİG Meclisi: Son 12 yılda en az 742 çocuk çalışırken hayatını kaybetti İSİG Meclisi: Son 12 yılda en az 742 çocuk çalışırken hayatını kaybetti

Henüz açıklama yapılmadı

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump veya Musk'tan henüz bir açıklama gelmedi.

Editör: Ömür Ünver