Myanmar bu yılki afyon üretiminin yüzde 36 artışla  bin 80 tona yükseleceği tahmin ediliyor; bu, Afganistan'ın ürettiği bildirilen 330 tonun çok üzerinde.

Afganistan'da haşhaş ekimi, iktidardaki Taliban'ın geçen yıl uyuşturucuyu yasaklamasının ardından yüzde 95 oranında düştü. Bu arada, acımasız bir iç savaşın onu kazançlı bir gelir kaynağı haline getirdiği Myanmar'da ekim alanı genişledi.

BBC haberine göre, raporu yazan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) bölge temsilcisi Jeremy Douglas, "Şubat 2021'deki askeri müdahalenin ardından yaşanan ekonomik, güvenlik ve yönetim aksaklıkları, uzak bölgelerdeki çiftçileri geçimlerini sağlamak için afyona yöneltmeye devam ediyor" ifadelerine yer vererek, şunları kaydetti:

"Ağır uyuşturucu eroinin ana bileşeni olan afyon, onlarca yıldır Myanmar'da yetiştiriliyor ve hükümet burada savaşan isyancı gruplara fon sağlıyor. Ancak sadece geçen yıl, 2021 darbesinin tetiklediği iç savaş devam ederken, ekim tahmini olarak yüzde 18 oranında arttı; rapora göre ekim aynı zamanda "giderek daha karmaşık" hale geldi.

Ürünün artan fiyatları da daha fazla insanı onu yetiştirmeye yöneltti. Pandemi ve Myanmar ekonomisinin içinde bulunduğu zor durum, afyon ekimini daha güvenilir ve cazip bir istihdam biçimi haline getirdi. Dünya Bankası'nın yeni raporu, bankanın ülkede "küçük bir büyüme" beklediğini söylüyor.

Bitcoin, 100 bin dolara dayandı, altının gramı 3 bin TL'yi aştı Bitcoin, 100 bin dolara dayandı, altının gramı 3 bin TL'yi aştı

Üç etnik silahlı gruptan oluşan ittifak ile ordu arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Shan Eyaleti, her zaman Myanmar'ın en büyük afyon üreticisi oldu. Shan'daki çatışmanın tırmanması, zenginliklerini kumardan, dolandırıcılık merkezlerinden ve narkotikten elde eden güçlü mafya ailelerini bile devirdi. Ancak isyancı gruplar operasyonlarını finanse etmek için hâlâ afyon satışına güveniyor.

Douglas, Shan ve diğer sınır bölgelerindeki çatışmaların yoğunlaşmasının yalnızca afyon üretiminde artışa yol açmasının beklendiğini söyledi. Raporda ayrıca afyon ekim alanlarının en çok kuzey Shan Eyaleti'nde genişlediği, bunu isyancı grupların orduyla savaştığı Chin ve Kachin eyaletlerinin takip ettiği belirtildi.

Eroin üretimi ve kaçakçılığı, afyon ekonomisindeki en karlı faaliyet. Rapor, bu yıl Myanmar'dan 2,2 milyar dolara kadar değerle 154 tona kadar eroinin ihraç edildiğini tahmin edildiğini belirtiyor.

Myanmar, Tayland ve Laos sınırlarının buluştuğu bölge (Altın Üçgen olarak da biliniyor) tarihsel olarak afyon ve eroin üretiminin önemli bir kaynağı oldu.  

Editör: Ömür Ünver