BM Barış Gücü Komutanı Jean-Pierre Lacroix, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, UNIFIL gücünün yerinde kalması kararının hem BM Güvenlik Konseyi'nin hem de güce asker gönderen üye devletlerin tam desteğine sahip olduğunu söyledi.

2024 İnternette Özgürlük Raporu; Türkiye özgür olmayan ülkeler arasında 2024 İnternette Özgürlük Raporu; Türkiye özgür olmayan ülkeler arasında

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'yi, Hizbullah savaşçılarına canlı kalkan sağladığını söylediği Güney Lübnan'daki üslerinden çekilmesi konusunda uyarmıştı.

BM Barış Gücü Komutanı, BM Güvenlik Konseyi tarafından kendilerine verilen görevi yerine getirmek ve sivil halka yardım etmek için mavi baretlilerin görev başında kalmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

İsrail, BM'nin Hizbullah'ın sınıra yakın yerlere tüneller inşa etmesini ve roket ve füze gibi silahlar yerleştirmesini engelleyemediğini, bunun da 18 yıl önce oradaki son savaşı sona erdiren anlaşmayı ihlal ettiğini savunuyor.

BM, misyonunun anlaşmayı yürürlüğe koymak değil, çatışmanın taraflarını desteklemek olduğunu kaydediyor.

BM, İsrail'in üslerini kasıtlı olarak hedef aldığını ve geçen hafta beş barış gücü askerinin yaralandığını iddia etti. Bu iddiayı Netanyahu reddetti.

Netanyahu, dün gece yaptığı açıklamada ise İsrail'in bu tür olayların yaşanmasını önlemek için elinden geleni yapacağını ancak BM barış güçlerinin tehlikeden uzak durması gerektiğini söyledi.

Editör: Ömür Ünver