AnaManşet

New York Belediye Başkanı'na, Türkevi ve ücretsiz THY biletleri suçlamaları

New York Belediye Başkanı Eric Adams, uzun soluklu bir soruşturmanın ardından bugün açıklanan federal iddianameye göre, rüşvet almak ve yabancı uyruklu bir kişiden yasadışı olarak kampanya katkısı istemekle suçlandı. Suçlamalar arasında New York'taki Türkevi'nin inşası ve THY'den sağlanan Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuşlar da var

New York Belediye Başkanı Eric Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya. Savcılar, Adams'ın zengin yabancı iş adamlarından ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen bir Türk hükümet yetkilisinden lüks seyahatler dahil menfaatler istediğini ve bunları kabul ettiğini kaydetti.

İddianamede Adams'ın, küçük miktarlı bağışlar için cömert bir eşleşme sağlayan şehrin eşleştirme fonu programını kendi çıkarına kullanarak yasadışı katkılardan “kazancını arttırdığı” iddia ediliyor. İddianameye göre, Adams'ın kampanyası, yanlış belgelendirmeler sonucunda 10 bin dolardan fazla eşleştirme fonu aldı.

Türk yetkili, Türkevi inşasıyla ilgili yardım istedi

İddianamede Adams'ın bir Türk yetkiliden ücretsiz ve yüksek indirimli lüks seyahat avantajları dahil rüşvet “talep ettiği ve istediği” kaydedildi. Sözkonusu Türk yetkilinin Manhattan'da Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu Türkevi'nin inşasıyla ilgili olarak Adams'tan yardım istediği belirtiliyor.

Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklama

İddianameye göre Adams, kendisi ve arkadaşları için Türkiye'nin ulusal havayolu şirketi Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklamanın yanısıra bir araba ve şoför, tekne turu, deniz kenarındaki bir otelde Türk hamamı ve lüks restoranlarda yemek gibi diğer olanakları kabul etti.

İddianamede ayrıca 2019 yılında, olası bir Türkiye seyahatini planlamak üzere mesajlaşırken, o dönemde Brooklyn Bölge Başkanı olan Adams'ın bir çalışanının, “Güvende olmak için lütfen bana gönderdiğin tüm mesajları sil” diye mesaj attığı, Adams'ın da buna, “Her zaman yaparım” şeklinde yanıt verdiği ayrıntısı da yer aldı.

Adams: Görevime devam edeceğim

Gracie Malikanesi'nin önünde, beraberindeki siyah din adamları ve toplum liderleriyle bir açıklama yapan Adams, New York Belediye Başkanlığı görevine devam etme sözü verdi. Adams, New Yorkluları savunmasını sunana kadar herhangi bir hükme varmak için beklemeye çağırdı.

“Bu talihsiz bir gün. Ve acı dolu bir gün” diyen Adams, “Ancak tüm bunların içinde, 10 ay boyunca neden bunu yaşadığımı nihayet açıklayacağımız bir gün var. Ve kendimi savunmak için sabırsızlanıyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Adams'ın konutunda arama

Federal Soruşturma Dairesi (FBI), Adams'ın konutunda bu sabah arama yaptı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığına göre, ön panelinde “Federal Kolluk Kuvvetleri” yazan siyah bir araç, Adams'ın Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası semtindeki Gracie Malikanesi adı verilen konutunun önüne park halinde görüldü.

Adams'ın avukatı Alex Spiro yaptığı açıklamada, Gracie Malikanesi'nde federal ajanların bulunduğunu doğruladı. Yetkilileri “gösteri yaratmaya” çalışmakla suçlayan Spiro, “Adams tutuklanmadı ve mahkeme gününü dört gözle bekliyor” dedi. Spiro, FBI ajanlarının Adams'ın telefonunu aldıklarını da söyledi.

Resmi konutunda kaydedilen konuşmasında Adams, görevde kalacağını söyledi ve karşılaşabileceği herhangi bir suçlamayı “tamamen yanlış, yalanlara dayalı” olarak nitelendirdi.

“Sizler için yerimde durursam hedef haline geleceğimi biliyordum ve hedef haline geldim” diyen Adams, “Bu adaletsizliklerle gücümün ve ruhumun her zerresiyle mücadele edeceğim” şeklinde konuştu.

Adams'ın hangi yasaları çiğnemekle suçlandığı ya da mahkemeye ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

New York Belediye Başkanı Adams, yakın çevresine dair soruşturmalar nedeniyle istifa baskısıyla karşı karşıya

Önümüzdeki yıl zorlu bir ön seçim bekleyen Adams, iddianame haberinin dün gece kamuoyuna yansımasıyla birlikte, belediye başkanlığı yarışında ilan edilen veya beklenen Demokrat rakipleri başta olmak üzere istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

New York Saymanı Brad Lander, iddianamenin “New Yorklular için üzücü bir gün” olduğunu söyledi. Eyalet Senatörü Zellnor Myrie ise “Bu, Belediye Başkanı'na umut ve inanç bağlayan pek çok siyah New Yorklu için özellikle acı verici” dedi.

Adams'a karşı aday olması beklenen eski New York Saymanı Scott Stringer, iddianamenin New York'u “belediye yönetiminin çökmüş bir tren enkazıyla” baş başa bıraktığını söyledi.

Belediye başkanlığına aday olacağı düşünülen Belediye Meclisi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Joe Borelli ise suçlamaları görene kadar karar vermeyeceğini söyledi.

Federal müfettişler yaklaşık bir yıl önce, kısmen kampanya bağışlarına ve Adams'ın Türk hükümetiyle ilişkilerine odaklanan bir soruşturmanın parçası olarak Adams'ın elektronik cihazlarına el koymuştu. Henüz açıklanmadığı için iddianamenin aynı konularla ilgili olup olmadıkları henüz bilinmiyor.

Adams hakkında soruşturmalar

New York Belediye Başkanı Eric Adams ve çevresindeki isimler hakkında halihazırda devam eden en az üç ayrı soruşturma olduğu, bunlardan birinin Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türk hükümetinden bağış alıp almadığı ve New York’taki konsolosluk binası Türkevi’nin inşaatının açılışına onay verilmesi için bizzat İtfaiye Dairesi’ne baskı yapıp yapmadığına odaklandığı biliniyordu.

İddianameyle ilgili ilk haber New York Times gazetesi tarafından yayınlanmıştı.

Eski bir polis şefi olan Adams, yaklaşık üç yıl önce işçi sınıfı kökenlerini ve kamu güvenliğine olan bağlılığını vurgulayan bir kampanya ile New York'un ikinci siyah belediye başkanı olarak seçimleri kazanmıştı. Ancak kentteki suç oranını azaltmayı belediye başkanlığının temel taşı haline getiren Adams, üst düzey yardımcıları ve kendi kampanyası hakkında açılan çok sayıda federal soruşturma ile artan hukuki tehlikeyle karşı karşıya kaldı.

Sadece son iki hafta içinde, Adams'ın ABD'nin en büyük polis gücünü ve en büyük okul sistemini denetlemek üzere atadığı yetkililer istifalarını açıkladı.

Adams, New York tarihinde görevdeyken hakkında iddianame hazırlanan ve federal suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk belediye başkanı. İstifa etmesi halinde Adams'ın yerine kentin kamu avukatı Jumaane Williams geçecek ve sonrasında belediye başkanlığı için özel bir seçim düzenleyecek.

İddianame Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dönemine denk geldi

İddianame, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu onlarca dünya liderini New York'ta buluşturan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarının olduğu döneme denk geldi.

Adams'a yönelik federal soruşturmalar ilk kez 2 Kasım 2023'te, FBI ajanlarının sabah erken saatlerde Adams'ın baş bağışçısı Brianna Suggs'ın Brooklyn'deki evine baskın düzenlemesiyle kamuoyuna yansımıştı.

O dönemde Adams yasalara uyduğu konusunda ısrar etmiş ve kampanyasından herhangi birinin yasadışı davranmış olması halinde “çok şaşıracağını” söylemişti. Günler sonra FBI ajanları Adams'ın telefonlarına ve iPad'ine Manhattan'daki bir etkinlikten ayrılırken el koymuştu.