Yaşı kadar hapis cezası almıştı, böyle yakalandı Yaşı kadar hapis cezası almıştı, böyle yakalandı

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında seçim kampanyası bağışlarıyla ilgili başlatılan soruşturma sonuunda iddianame hazırlandı.  

İddianameyi ilk duyuran New York Times gazetesi oldu.

İddianame, Manhattan'daki ABD savcılığı tarafından aylarca süren federal soruşturmanın ardından geldi. Soruşturma kapsamında Adams'ın Türk yetkililer ve Türk iş adamlarıyla olanbağlantısı ve aldığı kampanya bağışları incelendi.  

İddianamede, federal ajanların Adams'ın elektronik cihazlarına el koyması ve bağış toplayıcısı olan Brianna Suggs'ın evinde arama yapmasından bir yıldan kısa bir süre sonra suçlamalar dile getirildi.

Daha sonra Manhattan'daki ABD savcılığının, Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanya ekibinin, Türkiye hükümetiyle işbirliği yaparak kampanyaya yasadışı bağışlar aktarıp aktarmadığını araştırdığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin pazartesi günkü haberine göre, savcılar kampanyayı ve belediye başkanlığını beş ülkeyle ilgili bilgiler için mahkemeye çağırdı: İsrail, Çin, Katar, Güney Kore ve Özbekistan.

Adams daha önce herhangi bir yanlış yapmadığını belirterek, kampanya ekibine ve yönetimine yasaya uymaları gerektiğini sık sık söylediğini ifade etmişti.

Adams, iddianame haberi yayıldığında belediye başkanının resmi ikametgahı olan Gracie Mansion'daydı. İddianame, Amerika'nın en büyük şehrinin belediye başkanı için dramatik bir düşüş ve ülkenin en yüksek profilli makamlarından birine yönelik çarpıcı bir suçlama olarak değerlendiriliyor.

İstifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda Adams, "İstifa etmiyorum, yükseliyorum" dedi.

Avukatları Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştü

Öte yandan Adams'ın avukatlarının geçen hafta federal suçlamaları önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiği iddia edildi.

Kaynaklar, Adams'ın avukatları Boyd Johnson ile Brendan MacGuire'in, Manhattan'daki ABD savcılık ofisiyle yaptıkları görüşmede savcıların belediye başkanı hakkında dava açmayı planladığının kendilerine söylenmesinin ardından gerçekleştirdi. Ancak belediye başkanının avukatlarına itirazlarının reddedildiğini bildirildi.

Soruşturmayı ABD savcılığı yürütüyor ancak Adams görevdeki bir siyasetçi olduğundan, suçlama yöneltilmesine ilişkin kararda Adalet Bakanlığı'nın da rolü olacak.

Türklerin sahibi olduğu inşaat firmasından bağışlar

Kasım 2023'te aranan şirketlerden birinin şehir genelinde daireler ve apartmanlar inşa eden Brooklyn'deki KSK Construction Group olduğu ifade edildi. 

CNN'in kampanya finansmanı kayıtlarını incelemesinde, KSK Construction Group'ta en az 11 çalışanın Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanyasına aynı gün toplam 13.950 dolar bağışta bulunduğu, bireysel katkıların 1.200 ila 1.500 dolar arasında değiştiği tespit edildi.

CNN ayrıca KSK Construction Group'un sahibi olan ve aynı zamanda Adams kampanyasına bağışçı listesinde bulunan Erden Arkan'a da ulaştı. New York City kampanya finansmanı kayıtları Arkan'ın 1.500 dolar bağışladığını gösteriyor.

Bu bağışlar, yabancı paranın kampanyasına aktarılıp aktarılmadığına ilişkin federal soruşturmanın önemli ölçüde genişelemesine yol açtı.

Üsküdar ile kardeşlik anlaşması

Belediye Başkanı Adams, şehrin Türk-Amerikan toplumuyla olan bağlarını öne çıkararak Türkiye'yi en az altı veya yedi kez ziyaret ettiğini söyledi. Adams, Brooklyn ilçe başkanı olarak en az iki kez Türkiye'ye seyahat etti. Türk Konsolosluğu, Ağustos 2015'te İstanbul'un Üsküdar ilçesiyle kardeş şehir anlaşması imzaladığı bir seyahatin parasını da ödedi.

İddianame henüz kamuoyuna açıklanmadığı için Adams'ın henüz istifa etmesi gerekmiyor. Ancak yargılama sürecinde Adams'ın suçlamaları reddetmesine rağmen baskılar üzerine bu adımı atabileceği tahmin ediliyor. 

Editör: Ömür Ünver