ANKARA (İGFA) -  TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında, CHP'nin "Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması" önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı. 

Genel Kurul'da genel görüşme önergesinin okunması sonrasında DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kesinleşmiş mahkeme hükmünün okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliğinin düştüğü oturumu Bozdağ'ın yönettiğini belirterek, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine Bozdağ, usul tartışması açtı. Usul tartışması sırasında söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, AK Parti sıralarına doğru "Sizde hiç utanma yok" ifadesini kullanması üzerine tartışma çıktı.

Aralarında Alpay Özalan'ın da bulunduğu AK Partili milletvekilleri TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırdı. Ahmet Şık'a yumruk ve tekme darbelerinin ardından Meclis karıştı. Şık'ı darbelerden kurtarmak için kürsüye koşan CHP'li ve DEM Partili milletvekilleri de AK Parti'li milletvekillerinin saldırısının hedefi oldu.

1723810882822 Tbmm Vixq

Kan lekeleri temizlendi

DEM Parti'li Gülistan Koçyiğit olay anında yaralandı. Meclis Başkanlık Divanlığı önünde görülen kan lekeleri görevliler tarafından temizlendi. 

Bozdağ, birleşime ara verdi.

Söz konusu olay sonrasında görüntüleri CHP Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı / Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sosyal medya hesabından paylaştı.

İsrail'den Beyrut'ta hava saldırısı ; Ölenler arasında 5 çocuğun olduğu bildirildi İsrail'den Beyrut'ta hava saldırısı ; Ölenler arasında 5 çocuğun olduğu bildirildi

Bozdağ yerine Kurtulmuş kürsüde

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanmıştı ancak kavga sonrası verilen uzun aradan sonra genel kurulu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açtı.

 Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verildi

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında genel kurulda sarf ettiği sözler nedeniyle kınama cezası verildi. Şık'a genel kurulda filli eylemde bulunan AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan da TBMM İçtüzüğü gereğince kınama cezası verildi.

Şık'a verilen cezaya TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP'li Serra Kadıgil itiraz etti.

"Bakın Alpay oradan bakıyor"

Meclis Başkanı Kurtulmuş, genel kurulu muhalefetin çağırısını üzerine görüşmeye davet etti.

İlk sözü SP'li Bülent Kaya aldı. Kaya kürsüye giderken TİP milletvekilleri Kaya'ya, "Can güvenliğiniz var mı? Bakın Alpay oradan hala bakıyor" diye laf attı.

Koçyiğit: Bugün, bu meclisin tanık olduğu şey münferit değil

Aranın ardından yaşanan yumruklu saldırıda kaşı açılan DEM Partili Kılıç Koçyiğit söz alarak kürsüye çıktı. Konuşmasına Can Atalay'ı ve Gezi hükümlülerini selamlayarak başlayan Kılıç Koçyiğit'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün, bu meclisin tanık olduğu şeyin münferit olmadığını ifade etmemiz gerekir: 22 yıllık AKP iktidarının özeti nedir derseniz bugün bu meclisteki tanıklığıdır. halkın haklarına saldıran, milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını yok sayan, milletvekiline şiddet uygulayan, sonra da utanmadan, sıkılmadan o görüntüleri montajlayıp, götürüp, mehter marşlarıyla dinleten bir zavallı iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Sözü bitmiş, gidecek menzili kalmayan, her gün bu ülkede yaşanan hukuksuzluklara söz söyleyemeyen, iş, ekmek veremeyen, adaleti hiç vermeyen, vermek istemeyen bu ülkenin AKP iktidarının anladığı bir tek şey var; mazlumun, masumun, emeklinin, yoksulun, çiftçinin sesi olan muhalefet milletvekillerine saldırmak, onların sesini kısmak. Bilmediğiniz bir şey var. Biz İbrahimlerin, Denizlerin, Mazlumların biz Haki Karerlerin, biz bu ülkedeki bütün devrimci dinamiklerin ve direnenlerin ardıllarıyız, ne sizin baskınıza ne de sizin zorunuza teslim olmadık, asla olmayacağız. 

Bir hukuksuzluğu düzeltmek üzerine gruba, genel kurula çağrı yaptık. Bütün muhalefet milletvekilleri, MHP hariç, çünkü biliyorsunuz o iktidarın ortağı, o hukuksuzlukların en büyük paydaşı, o hukuksuzlukların talimatını veren, sorumsuz sorumlu olan... Dedik ki gelin, Meclis'i toplayalım, bu ülkede bir hukuk skandalı var. AYM dedi ki Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir. Umurunuzda mı?

Şimdi yeni bir anayasa yapmaktan bahsediyorsunuz. Ben size sorarım; varolan, bizim beğenmediğimiz, her gün bize zulüm uygulayan 12 Eylül anayasasını uygulamıyorsunuz ki, yeni anayasayı nasıl yapacaksınız? Anayasa madde 153 ne diyor? AYM kararları gerçek ve tüzel kişileri, herkesi bağlar diyor. AKP'yi bağlamaz diye bir madde mi var?.."

Özalan'ın ilk değil

Özalan daha önce Ahmet Şık’a “gözüm üzerinde” tehdidinde bulunurken, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Özgür Özel’in üzerine yürüyerek, CHP’lilere yumruk savurdu. Ayrıca geçmiş dönemde milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu yaka paça Meclisten çıkarmaya çalıştı. Özalan birçok kez de sözlü hakaretlerle gündeme geldi.

Kaynak: igf