Galeri

Orman yangını yönetimi nasıl olmalı?

Evrim Ağacı sitesi, Yazar Francisco Moreira'nın, "Wildfire management in Mediterranean-type regions: paradigm change needed" başlıklı "Akdeniz tipi bölgelerde orman yangını yönetimi: paradigma değişikliği gerekli" yazısını Türkçe'ye çevirerek yayınladı. Moreiara, makalesinde şunları savundu:
  • Diğer faktörleri tamamen gözden çıkarıp sadece yangın söndürme işlemine koyu bir şekilde odaklanmak, Akdeniz tipi iklim bölgeleri üzerinde başarısız olmaya mahkûmdur.
  • Yangın politikaları ve yangın kontrolüne yönelik harcamalar, yangının olumsuz etkilerinin bastırılması ve hafifletilmesi arasında yeniden bir dengeye getirilmelidir.
  • Politikalar, öncelikli olarak, yanan alanın bir işlevi olmasından ziyade, sosyo-ekolojik zararlardan kaçınılma (ve bazen de iyileştirilmiş ekolojik sonuçların) işlevi olarak ölçülmelidir.
YANAN ALANI AZALTMAK YERİNE, OLUŞAN HASARI AZALTMAYI HEDEFLEYİN Moreiara, "Yanan Alanı Azaltmak Yerine, Oluşan Hasarı Azaltmayı Hedefleyin!" başlığı altında, "Mevcut iklim ve arazi kullanım eğilimleri düşünüldüğünde, Akdeniz tipi iklim bölgelerinde orman yangınlarına "her zamanki gibi davranma" yaklaşımının, yangın sorununu çözmeyeceğine inanıyoruz. Gerçekten de kanıtlar, bu yaklaşımın durumu daha da kötüleştireceğini göstermektedir. Özellikle Akdeniz tipi iklim bölgelerinin iklimi daha sıcak ve daha nemli olacaksa ve dolayısıyla üretkenliği ve yanıcı biyokütleyi artıracaksa, önleme yönelik hiçbir yatırım miktarı, ekstrem orman yangını olaylarını engelleyemeyecektir. Eğer "başarı", herhangi bir yılda yanan arazi miktarında azalma olarak ölçülürse, gerçekte ekstrem orman yangını olayları yalnızca ertelenmiş olacağı için, aslında uzun vadede bu bir "başarısızlık" olacaktır. Sonunda, olağanüstü yoğunlukta yangınlar üreten, yaşamları, mülkleri ve ekosistemleri ciddi şekilde tehdit eden aşırı yangın havası ve peyzaj ölçekli yakıt tehlikesinin kaçınılmaz bir birleşimi olacaktır. Bu kaçınılmazlığı kabul edersek tek alternatif; toplum, ekosistemler ve hizmetleri üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için geniş alanlarda ve kilit konumlarda yangın şiddetini azaltmayı hedeflemektir. Buna göre, politika başarısı ölçütlerinin çoğu durumda, yanan alandaki azalmayı vurgulayan hedeflerden, yangının olumsuz etkilerini azaltmaya daha yakın hedeflere kadar değiştirilmesi gerektiğini savunuyoruz." diyor. MOREİARA'NIN HÜKÜMETLERE ÖNERİSİ Sonuç olarak, hükümetlerin iki temel unsura dayalı entegre bir politika paketi geliştirmesini ve uygulamasını öneriyoruz:
    1. Daha az savunmasız ve yangına daha dayanıklı peyzajların teşvik edilmesi,
    2. Ve insanlar ve altyapı için riskin en aza indirilmesi.
Ülkemizdeki orman yangınlarıyla ilgili bu istatistikleri de okumanızı öneririz: https://www.gazetezebra.com.tr/2021/manset/dogal-mi-insan-faktoru-mu-niye-yaniyoruz/