Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere konuşan Trump, Avrupa ve Asya ülkelerinin "bir anlaşma için öldüğünü" söyledi.
Trump bir gazetecinin ABD'deki tüketicilerin de vergilerden etkilendiğine ilişkin sorusuna da tepki gösterdi.
"Bu sorunun çok aptalca olduğunu düşünüyorum" diyen Trump, "Ben hiçbir şeyin düşmesini istemiyorum. Ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almak gerekir" dedi.
Trump'ın ekonomi yönetimi, ek gümrük vergilerinin, ülke ekonomisini resesyona sokabileceği kaygılarına katılmıyor.
Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Bakanı Howard Lutnick, hisse senetlerindeki düşüşe rağmen, gümrük vergilerinin hayata geçirileceğini tekrarladı.
Bessent, yaşananları "bir geçiş süreci" olarak tanımladı.
Ekonomi yönetiminde yer alan üst düzey bir isim olan Kevin Hassett de, 50'den fazla ülkenin bir anlaşma için Trump ile temas ettiğini söyledi.
Trump ne söyledi?
Yeni haftaya da piyasaların olumsuz tepkisiyle başlanırken, Trump bazıları 9 Nisan'da yürürlüğe girecek vergileri savunmayı sürdürdü.
Ek gümrük vergisi vaadiyle seçildiğini savunan Trump, özellikle Çin'i hedef aldı ve Pekin'in ticaret açığını çözmesi gerektiğini söyledi.
Trump, "Bu sorunu çözmediğimiz sürece bir anlaşma yapmayacağım" dedi ve "Çin büyük bir darbe alıyor, çünkü herkes bizim haklı olduğumuzu biliyor" şeklinde konuştu.
"Piyasalara ne olacağını söyleyemem" diyen Donald Trump, ülke ekonomisinin çok daha güçlü olduğunu savundu.
İngiltere'de Başbakan Keir Starmer hükümetinde Hazine'nin üst düzey ismi Darren Jones, BBC'ye bu yeni durum için, "Küreselleşme bitti" ifadelerini kullandı.
Türkiye de yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer alıyor.
ABD'deki piyasalar Cuma günü yüzde 5'ten fazla değer kaybetti.
ABD'nin en büyük 500 şirketini takip eden S&P 500 endeksi neredeyse yüzde 6 düştü. Bu 2020 yılından bu yana en büyük düşüş anlamına geliyor.
Pazartesi günü de Asya piyasaları düşüşle açıldı.
Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 6,3 düştü.
Japonya Başbakanı Şigeru İshiba, Pazartesi günü, gümrük vergilerinin ekonomik etkisini hafifletmek için "yerel işletmelere fon sağlamak da dahil olmak üzere tüm araçları kullanmaktan" söz etti.
BBC'nin ekonomi muhabiri Mariko Oi, Asya borsalarını takip ettiği 20 yıl boyunca, bu denli sürekli satış hareketi görmediğini aktarıyor.
Oi, "Bu durum, yatırımcıların yalnızca ABD ekonomisinden değil, küresel ekonominin resesyona girme ihtimalinden de giderek daha fazla endişe duyduğunu gösteriyor" diyor.
Trump'ın Wall Street'teki en önemli destekçilerinden biri olan Bill Ackman, vergilerin 90 gün süreyle askıya alınması çağrısında bulunarak, gümrük vergilerinin dünyayı "ekonomik bir nükleer kışa" sürükleyebileceği uyarısını yaptı.
Trump'ın geçen hafta açıkladığı gümrük vergilerinin en yüksek olduğu 10 ülkenin beşi Asya'daydı.
Çin: %54 (önceki tarifeler dahil)
Vietnam: %46
Tayland: %36
Japonya: %24
Kamboçya: %49
Tayvan: %32
Trump'ın ikinci döneminde yürüttüğü politikalar ABD'nin 50 eyaletindeki 1200 farklı noktada hafta sonu protesto edildi.
Neden özellikle Asya piyasaları olumsuz etkileniyor?
Şangay'dan Tokyo'ya, Sydney'den Hong Kong'a Asya piyasaları, açılıştan sonra büyük düşüşlere sahne oldu. BBC'ye konuşan bir piyasa uzmanı olan biteni "katliam" diye tanımladı.
Küresel düzeyde satılan pek çok ürünün imalatçısı olarak Asya ülkeleri ve bölgeleri Trump'ın gümrük vergilerinden doğrudan etkilendi.
Bu piyasalar aynı zamanda küresel bir ticaret savaşının ekonomilerde yavaşlamaya ve hatta durgunluğa yol açmasını korkularına karşı da özellikle hassas.
FTSE Russel'dan Julia Lee "Gümrük vergileri enflasyon ve ekonomik durgunluk korkularını besliyor" dedi.
Yatırım şirketi Vanguard'ın Asya Pasifik Baş Ekonomisti Qian Wang da "ABD'nin gümrük vergilerinde gittiği artışın başlıca yükünü Asya çekiyor. Müzakere fırsatı olabilir ama bu yeni daha yüksek gümrük tarifi rejimi kalıcı olacak" şeklinde konuşuyor ve ekliyor:
"Bu hem küresel ekonomi hem de Asya ekonomisi için olumsuz. Özellikle küçük ve açık ekonomiler için. Hem uzun he de kısa vadede."
Vietnam'dan Bangladeş'e kadar birçok ülkenin ekonomisi, ihracat pazarı olarak ABD'ye çok bağımlı hale geldi.
Trump Vietnam'a % 46, Bangladeş'e ise % 37 ek gümrük vergisi getirdi.
Çok sayıda büyük Amerikan markası, üretimlerini Vietnam'da yapıyor ve bunlara Nike ile Lululemon da dahil.
Bangladeş de ABD'ye yıllık 8,4 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapıyor.