Putin Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, NATO ülkelerinin -ABD ve Avrupa ülkeleri- Rusya ile savaş halinde olacağı anlamına gelecektir. Ve eğer durum buysa, çatışmanın özündeki değişimi göz önünde bulundurarak, bize yöneltilecek tehditlere yanıt olarak uygun kararlar alacağız" dedi.

Putin'in yorumları, ABD ve NATO müttefiklerinin, Ukrayna güçlerinin Batı tarafından sağlanan uzun menzilli silah sistemlerini Rus askeri hedeflerine saldırıda kullanmalarına izin verme olasılığına giderek daha açık hale geldiği bir dönemde geldi. 

Bakan Güler Kazakistanlı mevkidaşıyla buluştu Bakan Güler Kazakistanlı mevkidaşıyla buluştu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev'e yaptığı son ziyarette, Beyaz Saray'ın NATO ortakları arasındaki daha geniş stratejik değişime paralel olarak kısıtlamaları kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki en güçlü öneriyi dile getirdi.

Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile yaptığı görüşmede, "Birinci günden itibaren, duyduğunuz gibi, ihtiyaçlar değiştikçe, savaş alanı değiştikçe kendimizi ayarladık ve adapte ettik ve bu evrimleştikçe bunu yapmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok" dedi.

ABD, ABD tarafından sağlanan silahları kullanarak Rusya'ya sınırlı sınır ötesi saldırılara izin verecek şekilde politikasını ayarlamış olsa da, ABD Başkanı Joe Biden henüz daha uzun menzilli sistemlerin kullanımını onaylamadı. ABD yetkilileri daha önce Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine saldırmasına izin verilmesinin çatışmayı tırmandırabileceği yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Editör: Ömür Ünver