Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki yetkililer, dang hummasının yayılmasını kontrol altına almaya çalışırken acil sağlık durumu ilan etti.

Brezilya'da sivrisinek kaynaklı hastalık vakaları Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre dört kat arttı. Rio, 2023 yılının tamamında 23 bin vakaya kıyasla bu yıl şu ana kadar 10 bin vaka kaydetti. Dang humması ateşe, şiddetli baş ağrısına, gözlerin arkasında ağrıya, kas ve eklem ağrısına ve lekeli döküntüye neden olabilir.

Rio belediye binası dang humması hastaları için 10 tedavi merkezi açacağını duyurdu. Şehrin sağlık sekreteri Daniel Soranz, amacın enfeksiyonun yol açtığı ciddi vaka ve ölüm sayısını azaltmak olduğunu belirterek, "Erken tedavi büyük fark yaratır" dedi.

İPA Başkanı Gökce: Maaşlar yaşam maliyetleri karşısında eriyecek İPA Başkanı Gökce: Maaşlar yaşam maliyetleri karşısında eriyecek

Sağlık yetkilileri ayrıca insanları kovucu uygulayarak sivrisineklerin ısırmasını engellemeye çağırdı.

Brezilya Sağlık Bakanı Nísia Trindade, insanları evlerini kontrol etmeye ve dang hummasını bulaştıran sivrisineklerin ürediği durgun sulardan kurtulmaya çağırdı.

BBC'nin haberine göre, ekipler kentin en kötü etkilenen bölgelerinden bazılarını ilaçlıyor. Bu arada, Rio'nun ünlü samba okullarının bu yılki karnaval geçit töreninin kazananı olmak için jüri önünde geçit töreni yaptığı Sambadrome'da halk sağlığı duyuruları yapılacak.

Editör: Ömür Ünver