Gündem

Riskli binada eğitim hizmetine protesto

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının depreme dayanıksız ve çalışma koşullarına uygun olmadığını belirten Eğitim-İş ve Eğitim Sen üyeleri, sorunun çözümünü bir kez daha talep etti

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Saraçoğlu Mahallesi'ndeki adresinden Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) ait olan ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan binaya taşınmış, binanın depreme dayanıksız olması eğitim sendikaları tarafından protesto edilmişti.

CHP'nin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Eğitim-İş ve Eğitim Sen üyelerinin üyelerinin de katılımıyla Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Sağlam bina, sağlıklı çalışma ortamı istiyoruz” yazılı pankart açan eğitimciler, “Bakan uyuma, personele sahip çık” sloganları attı.

Özçağdaş, açıklamasında binanın depreme dayanıksız ve çalışma koşullarının yetersiz olduğunu belirterek, binanın boşaltılmasını ve çalışanların güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarına kavuşturulmasını istedi. Suat Özçağdaş, “Türkiye’nin bitkisine, ağacına, gölüne, hayvanına saygı duymayan iktidarın doğal olarak çalışanlarına da insanlarına da saygı duyduğu söylenemez” dedi.

"Hayati risk taşıyarak, eğitim çalışanlarına ve öğrencilerine, öğretmenlerine hizmet vermeye çalışıyorlar”

Binada çalışanların tehlike altında olduğunu söyleyen Eğitim-İş Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Doğan Dağdelen de “Dışarıdan şekilli, canlı görünüyor ancak içine girdiğiniz zaman ne binanın fiziksel yapısı ne de içerideki çalışma koşulları insan onuruna yaraşır koşullar barındırmıyor. 2022 yılının Ocak ayından itibaren Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanı arkadaşlarımız, bu binada hizmetlisinden memuruna, şoföründen ilçe milli eğitim müdürüne kadar bu binada canlarını tehlike altına atarak, hayati risk taşıyarak, eğitim çalışanlarına ve öğrencilerine, öğretmenlerine hizmet vermeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“ 'Kelle koltukta’ tabirini açıklayın diye söylenecek olsa herkes çekinmeden Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasını gösterebilir” diyen Dağdelen, şunları kaydetti:

“Daha önce burada defalarca dile getirdik, sağır sultan duydu. Bakan ve iktidar maalesef duymadı. Ya da duydular duymamazlıktan geliyorlar. Çünkü bu bina daha önce TÜİK tarafından Bölge Müdürlüğü olarak kullanılıyordu. Daha sonra, temelinde 10 santimetrelik bir kayma olduğu ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası, dönüşüme, ranta uğratılan Saraçoğlu Mahallesi’ndeyken orası ranta kurban edildi. Oradan ilçe milli eğitim müdürlüğü çalışanları 7 farklı okula dağıtıldı. Daha sonra ‘Size bina bulduk’ denildi. Bulunan bina da arkamızdaki bina. Bir devlet dairesi, kamu kurumu olma niteliğinden son derece uzak. Gerek burada çalışan arkadaşlarımız yazılı başvuru yaptılar gerekse bizler sendikalar olarak Bakanlıktan talepte bulunduk. İnsan onuruna yakışır, sağlıklı hijyen koşullarına sahip, onurlu bir çalışma koşulu sağlayacak bina temin edilsin diye. Personel Genel Müdürü, ‘Bu benim işim değil, inşaat emlağın işi’ diyor. İl Milli Eğitim Müdürü'ne söylüyoruz, ‘Bakanlıkla görüşüyoruz, bir yer bulmaya çalışıyoruz’ diyor. ” 

“Şu karşıda gördüğünüz alanda çadırlarda devlet hizmetini sunmaya devam edeceğiz”

Sendika üyelerinin güvenli bina taleplerinin karşılanmaması halinde müdürlük binasının karşısında bulunan boş arazide çalışacağını söyleyen Dağdelen, “Üyelerimiz ve diğer sendika üyelerinin öncelikli olarak bundan sonraki süreçte taleplerimizin dikkate alınmaması halinde, bu ölüme mahkum edilmiş binada hizmete devam etmeye zorlanması halinde, şu karşıda gördüğünüz alanda çadırlarda devlet hizmetini sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"Dokuz binden fazla eğitim emekçisine hizmet eden bir kurumun önündeyiz"

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük ise “Dokuz binden fazla eğitim emekçisine hizmet eden bir kurumun önündeyiz. Burada bu insanları ölüme mahkum yaşamaya zorunlu kılanlar, ne kendi vicdanlarına ne de çocuklarına ne de bu ülkenin eğitim emekçilerine hesap veremeyecekler.” diye konuştu.