Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak anılan sosyal medya paylaşımlarına hapis cezası getiren kanunun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla bu suçu işleyenlerin ne kadar süre ile cezaevinde kalabileceği de merak konusu oldu. İnfaz Kanunu ve Denetimli Serbestlik hükümleri incelendiğinde, bu suçu işleyip üst sınırdan 3 yıl hapis cezası alan 6 ay, cezanın artırılmış halinden üst sınırdan 4 yıl 6 ay hapis cezası alan ise 1 yıl 3 ay cezaevinde kalabilecek.
Sansür Yasası
TBMM’nde kabul edilen, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren kanun ile TCK’nın 217. maddesine eklenen madde şöyle:
MADDE 217/A – (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.
Terör artırımı yok
TCK’nın 217. maddesi, terör amacı ile işlenen suçlar arasında sayılmıyor. Sayılmadığı için bu suçu işleyenlerin cezası ayrıca Terörle Mücadele Kanunu uyarınca yarı oranında artırılmayacak.
217. maddeye göre bu suçu işleyen en fazla artırımla birlikte 4 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanabilecek.
Koşullu salıverme ve denetimli serbestlik
Koşullu süresi adi suçlar için yarı oranında uygulanıyor. 217. madde istisna suçlar arasında olmadığı için bu suç için de koşullu salıverme süresi 1/2 olarak uygulanacak.
30 Mart 2020 tarihinden sonra işlenen suçlar bakımından açık ceza infaz kurumunda bulunan kişi, koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalmış olması halinde denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanabiliyor.
En üst sınırdan cezalandırılan 1 yıl 3 ay cezaevinde kalacak
Bu suçu işleyen kişi cezanın en üst sınırı olan 4 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilirse ve bu cezası kesinleşirse, koşullu salıverme süresi 2 yıl 3 ay olarak uygulanacak.
Mahkûm olan kişi 1 yılını cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanabileceğinden dolayı 1 yıl 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olabilecek.
3 yıl alan 6 ay kalacak
Eğer kişi, artırım olmadan, cezanın en üst sınırı olan 3 yıl hapse mahkûm edilirse ise, koşulu salıverme süresi 1 yıl 6 ay olacak.
Denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak uygulandığından 6 ayını cezaevinde geçirdikten sonra tahliye olacak.
2 yıl hapis alan cezaevine girmeyecek
Kişi yargılanıp 2 yıl hapse mahkûm edilirse, koşullu salıverme süresi 1 yıl olacak. Denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak uygulandığından 2 yıl hapse mahkûm edilenler cezaevine girmeden denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevine girmeyecek.
Bu arada yasada “paylaşımı yayan” denildiği için suç içeren bir paylaşımı yapan kadar, retweet ederek yayanları da etkileyebileceği konuşuluyor. Ancak burada ufak bir ayrıntı var. Paylaşımı yapanı retweet etmeden sadece beğenenlerin kapsam dışı kalabileceği konuşuluyor.
Tabii ki bunların hepsini yargı uygulamalarıyla göreceğiz.
Önümüzdeki süreçte mutlaka bir dava açılacaktır.
Bu davada yerel mahkemede karara bağlanacaktır.
Olası bir mahkûmiyetle sonuçlanacak bu dava temyize tabi olduğu için Bölge Adliye Mahkemesi, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve son olarak da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçleri olacaktır.