Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; zam şampiyonu olan sarımsağın kilo fiyatı, 400 liraya yükseldi. Böylece yerel marketlerde 399 liraya sabitlenen kuşbaşı et fiyatını geçmiş oldu. Fiyat artışında en büyük etkenin, üretimin düşük oluşu ve girdi maliyetleri olduğu belirtiliyor.

Şimşek: Yeni ABD yönetiminin uygulamaları Türkiye'yi doğrudan etkilemeyecektir Şimşek: Yeni ABD yönetiminin uygulamaları Türkiye'yi doğrudan etkilemeyecektir

İthalat artacak

Türkiye’de sarımsak üretimi, 120-140 bin ton civarında. Tüketim ise 150-170 bin ton civarında. Üretim tüketimin kısmen altında kalıyor. Bu açık ise ithalat ile karşılanıyor. Fiyat artışları sebebiyle ithalatın artacağı ifade ediliyor. Türkiye, en çok sarımsak ithalatını Çin’den yapıyor. Kuru sarımsak üretiminde Çin dünyanın en büyük pazarı. Fiyat ateşinin düşmesi için ithalatın artacağı belirtiliyor. 

Sarımsak fiyatları, ürün kalitesine göre 250 lira ile 400 lira arasında değişirken, market ve pazar fiyatları arasında bir fark yok. Pazarcı esnafı, geçen yıl sarımsak fiyatının 100 lira olduğunu belirterek “Fiyatlar iki ayda yükseldi. Şu an 350 lira civarında iyi bir sarımsak bulabiliyorsunuz. Vatandaşlar genelde kilo olarak almıyor. Adet olarak satıyoruz” diyor.

Editör: TE Bilisim