İddia, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin istihbarat bilgilerine dayanarak 10 bin Kuzey Kore askerinin savaşa katılabileceğini söylemesinden bir gün sonra ortaya çıktı.

BBC haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, güvenlik toplantısı çağrısında bulunarak uluslararası toplumun "mümkün olan tüm yollarla" yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Güney Kore istihbarat teşkilatına göre Rusya'ya şu ana kadar bin 500 asker ulaştı. Güney Kore medyasına konuşan isimsiz kaynaklar, kesin rakamın 12 bine yakın olabileceğini iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2025 için yüzde 38 arttı Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2025 için yüzde 38 arttı

Bu gelişme, Kuzey Kore'nin Rusya'ya mühimmat sağladığına dair kanıtların artmasıyla birlikte geldi. Yakın zamanda Ukrayna'nın Poltava bölgesinde bir füze ele geçirilmişti.

Ukrayna açıklama yapmıştı

Ukrayna'nın Savunma İstihbarat Müdürlüğü'nün başında bulunan Kyrylo Budanov, Ukrayna'da savaşmak üzere doğu Rusya'da eğitim gören yaklaşık 11 bin Kuzey Kore piyade askerinin bulunduğunu iddia etti. Budanov, Kuzey Korelilerin Rus teçhizat ve mühimmatını kullanacağını ve 2 bin 600 askerden oluşan ilk grubun, Ukrayna'nın çok sayıda yerleşim birimini elinde tuttuğu Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesine gönderileceğini savundu.

Rusya ile Kuzey Kore arasında anlaşma

Putin, bu hafta başında Kim ile yaptığı askeri anlaşmayı onaylayan bir yasa tasarısını sundu. Anlaşmada, Rusya ve Kuzey Kore'nin, herhangi bir ülkeye karşı "saldırı" olması durumunda birbirlerine yardım edecekleri belirtiliyordu.

Güney Kore'nin istihbarat teşkilatı NIS, Kuzey Kore askerlerinin Vladivostok, Ussuriysk, Habarovsk ve Vlagoveshensk'teki Rus üslerinde eğitim gördüğünü bildirdi.

Seul'ün istihbarat teşkilatı NIS ayrıca, yüzlerce Kuzey Kore askerinin toplandığı söylenen Ussuriysk ve Habarovsk'un hava fotoğraflarını ve Kuzey Kore askerlerini taşıyan bir Rus gemisinin görüntülendiği bildirilen Kuzey Kore'nin Chongjin limanının bir başka fotoğrafını yayınladı.

Gönderilen mühimmatlar

NIS, Kuzey Kore'nin Ağustos ayından bu yana Rusya'ya mermi, füze ve zırh delici roket taşıyan 13 bin nakliye konteyneri gönderdiğini tespit etti. Rusya'ya 8 milyon adet 122 mm ve 152 mm'lik merminin teslim edildiği belirtildi.

Ancak bazı askeri uzmanlar, Rus askeri birliklerinin Kuzey Kore askerlerini kendi cephelerine dahil etmekte zorluk çekeceğini düşünüyor. Kuzey Kore ordusunun dil engeli dışında yakın dönemde muharebe deneyiminin olmadığı ifade ediliyor.

Editör: Ömür Ünver