Televizyon tarihinin en uzun soluklu metne dayalı animasyon dizisi olan Simpsonlar, ilk yayınlandığı 1989 yılından bu yana geleceğe ilişkin doğru tahminleriyle adından sıklıkla söz ettiriyor.

Springfield’ta yaşayan orta sınıf bir Amerikan ailesinin satirik parodisi olan Simpsonlar, Amerikan popüler kültürünün olmazsa olmaz bir parçası olmayı başardı.

Euronews haberine göre, Matt Groening’in yarattığı evrende gelişen olayların sonradan gerçek hayatta karşımıza çıkıyor oluşu ise pek çoklarını şaşırtmaya devam ediyor.

Teknoloji devi Apple şirketinin şubat ayında piyasaya sürdüğü Vision Pro sanal gerçeklik gözlüklerinin, Simpsonlar’ın 2016 yılında yayınlanan “Friends And Family” bölümünde gördüğümüz sanal gerçeklik gözlükleriyle çok ciddi benzerlikler göstermesi bunun son örneği olarak karşımıza çıkıyor. 

Dizi, 2016 yılından çok önce hayatımıza girdiğini bildiğimiz sanal gözlüklere ilişkin “öngörü” tam anlamıyla gerçekleşmemiş olsa da, sanal gerçeklik gözlükleriyle yaşamanın nasıl olabileceğine ilişkin ciddi ipuçları veriyor.

Özellikle sosyal medyada dolaşan sanal gözlük takmış kişilerin ellerini boşlukta hareket ettirmesi, dijital nesnelere dokunması bize Simpsonlar’ın sanal gözlüklerle tecrübesini hatırlatıyor.

Simpsonlar'ın 2023 kehanetinin diğer iki örneği, Greta Gerwig'in filminin gösterime girmesi ve Donald Trump'ın suçlanmasıyla bağlantılı Barbie histerisini önceden haber veren 1994 yılındaki bölüm. İki tahmin de aynı bölümde.

'Lisa vs. Malibu Stacy' bölümünde Lisa, Barbie yaratıcılarının genç kızları güç vermek için daha feminist bir oyuncakla ortaya çıkmalarını sağlamaya çalışıyordu. Springfield'ın TV sunucusu Kent Brockman kampanyaya değinerek, "Bir oyuncak bebek hakkında 28 dakika boyunca haber yapmak alışılmadık olsa da, bu muhabir konuşmayı bırakmanın imkansız olduğunu fark etti. Bu gerçekten büyüleyici bir haber millet" diyor.

Daha sonra Brockman, ölüp ölüp dirilerek, Başkan'ın tutuklandığını duyurarak bölümü sonlandırıyor.

Simpsonlar'ın hayranlarının bunu şimdiye kadarki en öngörülü kehanet olarak değerlendirdiklerini söylemeye gerek yok.

Bölümün Barbie'nin popülaritesinin tavan yaptığı 1990'larda geçtiği düşünüldüğünde bu kehanetin gizemini bir nebze yitirdiği kabul edilebilir ancak aynı bölümde Başkan'ın tutuklanması bazılarının yazar ekibinin bir tür zaman yolculuğu teknolojisine sahip olduğundan şüphelenmesine yol açtı.

Editör: Ömür Ünver