AnaManşet

Sinan Ateş davasında mahkeme kararı açıkladı

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş suikastı davasında, karar açıklandı

Tetikçi Eray Özyağcı'ya, tetikçiyi olay yerine getirip götüren motokurye Vedat Balkaya, olay yerinde keşif yapan Suat Kurt, cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi avukat Serdar Öktem ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tolgahan Demirbaş ile beraber tetikçiyi İstanbul'a kaçırmakla suçlanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Emre Yüksel "tasarlayarak öldürme suçuna iştirakten" 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Doğukan Çep, Suat Kurt, Tolgahan Demirbaş ayrıca saldırı sırasında Sinan Ateş'in yanında bulunan ve omzundan yaralanan Selman Bozkurt'a karşı öldürmeye teşebbüs suçundan 13'er yıl daha hapse mahkum edildi.  

Tetikçi Özyağcı'yı İstanbul'dan Ankara'ya getiren özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Muratcan Çolak tasarlayarak öldürme suçuna iştirak"ten 18 yıl hapis cezası aldı. 

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Ateş'in öldürülmesine ilişkin 12'si tutuklu toplam 22 sanığın yargılanmasına Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi Kampüsü'nde yapıldı. Bugünkü duruşmaya sanıklar, müşteki Sinan Ateş'in ailesi ile taraf avukatları katıldı.

Duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklardan Suat Kurt'un avukatı müvekkiliyle görüşmek istedi. Jandarma ekipleri görüşmeye izin vermeyerek, "Mahkeme heyetinden izin almanız gerekir" dedi.

Bunun üzerine Kurt, CHP Genel Başkanı Özel'e yönelik, küfür ve hakaretlerde bulundu. Jandarma ekipleri Kurt'u duruşma salonundan çıkardı. Mahkeme heyeti geldikten sonra Kurt'un avukatı heyetten görüşme talebinde bulundu ve görüşmeye izin verildi. 

Karar için verilen arada Ateş ailesine saldırı 

Davanın bugün görülen duruşmasında karar için verilen arada bir kişi Ateş'in ailesine saldırdı.

Kameralara yansıyan görüntülerde bir kişinin Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'e fiziksel saldırıda bulunduğu görüldü. Araya giren Ateş ailesinin yakınları saldırganı durdurdu. Ateş'in yakınları yaşananlara tepki gösterirken Selma Ateş ve olay yerinde bulunan Saniye Ateş bölgeden uzaklaştırıldı.

Saldırganın gözaltına alındı.

Karar açıklandı

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar tetikçi Eray Özyağci, olayda kullanılan motosikletin sürücüsü Vedat Balkaya ve cinayet mahallinde keşif yapan Suat Kurt'u "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt'a yönelik "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ise 13'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Özyağci'ye ayrıca "ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, dosyada "suça azmettiren" sıfatıyla yer alan sanıklar Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ı "tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme"den ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti.

"Tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan sanıklar Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak ve Emre Yüksel'e 18'er yıl, sanık Mustafa Uzunlar'a ise 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanık Alper Atay'ı da "suçluyu kayırma" suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı ancak cezası ertelendi. 

Sanıklar Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz'in üzerine atılı suçlardan beraatına karar veren mahkeme, sanık Günay hakkında "suçluyu kayırma" suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına hükmetti.

2 sanığın dosyası ayrıldı

Öte yandan, sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal hakkında "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", Aykal hakkında ayrıca "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak" suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına karar verildi. Buna gerekçe olarak, sanıkların cep telefonlarının incelenebilmesi için ABD'ye yazı yazılarak telefon şifrelerinin istenmesi gösterildi. Mahkeme, ayrıca sanık Öktem'in tahliyesine karar verdi.

Verilen karara tepki olarak aracını polislerin üzerine sürdü

Mahkeme çıkışında Tolgahan Demirbaş’ın yakını, verilen karara tepki göstererek aracını polislerin üzerine sürdü. Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmazken, olay anı saniye saniye kaydedildi. Çevik kuvvet ekiplerinin hızla müdahale ederek güvenlik önlemlerini artırdığı bildirildi.

Anne Ateş: Ben oğul teslim ettim onlara, tabutla gönderdiler bana

Anne Saniye Ateş, “Bu davadan ve sonuçtan memnun değilim. Giden geri gelmiyor, bir oğul verdim, eş verdim. Gölbaşı Ülkü Ocakları’ndan olduğu söylenen kişi geldi kızıma saldırdı. Devlet Bahçeli gurur duysun. Ben oğul teslim ettim onlara, tabutla gönderdiler bana. Ateş ailesinin hepsini mi öldürmek istiyorlar? Buradayım korkmuyorum. Benim oğlum ne yaptı, benim oğlum 'emredersin' demekten başka ne yaptı?” şeklinde konuştu.

Sinan Ateş ailesinin avukatı Şeyda Şahin ise “Oldukça hızlı bir yargılamanın karar aşamasına geldik. Ne yazık ki karar verilmeden önce öğrendiğimiz kadarıyla Gölbaşı Ülkü Ocakları ile ilintili şahıs Selma Ateş’i boynundan tutarak yere düşürdü. Ama bu olay sürpriz değildi. Aile uzun zamandır tehdit edildiklerini zaten söylemekteydi. Bu söylemlerine rağmen hiçbir koruma önlemi yoktu. Bugün bu şahıs daha ilerisini de yapabilirdi” açıklamasında bulundu.

Öte yandan davada verilen kararı hatırlatan Şahin, “Serdar Öktem’in tutukluluğuna itiraz edeceğiz. Biz sürecin en başından bu yana eksik bir iddianame, yargılama ve mütalaa var dedik. Biz bu yargılamadan memnun değiliz ki kararlardan memnun olalım. Bizler gerçek azmettiriciler kimse onların yargılanmasını istiyoruz. 17 kişilik bir ana soruşturma dosyası var ve bu soruşturmada ismi geçen herkes siyasi isimler. Ne yazık ki bu dosyada yaprak kıpırdamıyor. Umarız ki bu dosyada hızla işlemler yapılır” dedi.

Avukat Şahin şunları kaydetti:

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ağır söylemlerinin ardından ağır bir saldırı gerçekleşti ve bu manidar bir saldırıdır. Ateş ailesini kökten mi kurutmak istiyorsunuz? Ateş ailesinin arkasında onurlu gazeteciler var, vicdanlı insanlar var. Bu saate kadar sizi beklettim, özür dileriz çünkü korumamız çok yetersizdi. Sürecin bitmediğini önemle hatırlatmak istiyorum. Bizler bu davanın sonuna kadar savunucusu olacağız.”