AnaManşet

Sosyal medyadan sokak röportajında tutuklama tepkisi: Yasalara uyun!

İzmir’de bir sokak röportajında Instagram‘a getirilen erişim yasağını eleştiren D. Y., dün çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklanmanın ardından karar sosyal medyada eleştiri konusu oldu

İzmir'de bir sokak röportajında Instgram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin ifadeleri nedeniyle gözaltına alınan D. Y., dün çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

D. Y.'nin serbest bırakılmasına ilişkin çağrı X'te TT listesine girdi. Paylaşımlarda ifade özgürlüğü vurgusu yapıldı.

İzmir Barosu:

- Saray yargısı değil bağımsız yargı istiyoruz!

Eleştiriye tahammülü olmayan iktidar…

İfade özgürlüğü elinden alınan insanlar…

ve tek adam rejiminde geçerli olan kanunsuz cezalar…

Yargılama olmaksızın cezalandırmanın yolu olarak verilen “tutuklama” kararlarına bugün bir yenisi daha eklendi. Bugün İzmir’de bir kişi sokak röportajında sadece düşüncelerini ifade ettiği için tutuklandı.

Hatırlatırız ki uygulamanın aksine; “tutuklama” bir ceza yaptırımı değil, çok sıkı şartların varlığı halinde uygulanabilecek bir güvenlik tedbiridir. Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; “alıkoymaya” derhal son verin!

Yasalara uyun!

Hukukçu Gönenç Gürkaynak: 

- Sokak röportajında düşüncelerini ifade eden hanımefendi tutuklanmış. Hukuksuzdur. "İçeriğini kelime kelime inceledin mi?" diyen olur. Gerek yoktu ama inceledim. İfade hürriyeti kapsamında. Bu içerikten tutuklama üretebilecek az sayıdaki ülkeden biri halini almamız, utanç verici.

Sanatçı Mustafa Sandal:

- Şu karede tutuklanan sadece bir kişi var!