Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelirini beyan etmeyen yüksek gelirli sporcuları mercek altına aldı. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından farklı spor dallarındaki 1900 sporcunun ücretleri incelenerek son üç yılda yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde denetim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, yüksek tutarlı sporcu ücretlerinin beyan edilip edilmediğini kontrol etmek amacıyla başlatılan çalışmada, özellikle futbol, basketbol ve voleybol branşlarındaki profesyonel sporcuların kulüplerden aldıkları ücretlerde önemli tutarların beyan dışı bırakıldığı belirlendi.
Yapılan incelemelerde, 2021, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan dönemde sporcuların gelir beyanları mercek altına alındı. Kulüplerin sporculara ödediği ücretlerden vergi kesintisi yapması gerekirken, bazı sporcuların gelirlerini eksik beyan ettiği tespit edildi. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, sporcuların gelirleri belirli bir tutarı aştığında, beyanname vermeleri ve artan oranlı vergiyi ödemeleri gerekiyor.
Bu kapsamda 1900 sporcunun gelirleri analiz edilerek, kulüplerin beyanları, sözleşme bilgileri, basında yer alan haberler ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan transfer bilgileriyle çapraz kontroller gerçekleştirildi.
Bu çalışmalar sonucunda, 400 sporcunun 2021-2023 yılları arasında yaklaşık 5 milyar liralık gelirini beyan dışı bıraktığı tespit edildi. Ayrıca 100 sporcunun beyanname vermesine rağmen gelirini eksik bildirdiği ortaya çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu sporcuları izaha davet edeceğini ve beyan edilmeyen kazançların bildirilmesini talep edeceklerini açıkladı.
Şimşek, "İzaha davet edilen sporcular, yükümlülüklerini yerine getirmezse cezalı şekilde vergi talep edilecek" dedi.