Arap Baharı'nın yaşandığı 2011'de patlak veren Suriye'deki iç savaş, yüz binlerce kişinin ölümüne neden oldu, milyonlarcası ise ya iç göçe ya da yurt dışına kaçmaya zorlandı.   

2015 sonrasında İran, Rusya ve Hizbullah'ın desteğiyle yeniden ayağa kalkmaya başlayan rejim, 2020 yılında ise yanılsamaya neden olacak üstünlüğünü ilan etti. Küçük çatışmalar ve İsrail'in zaman zaman Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırıları dışında normale dönmüş gibi görünen Suriye'de, Beşşar Esad da Arap Birliği tarafından yeniden kabul gördü.

Peki neden birkaç gün içinde bu görüntü ortadan kalktı?  

Suriye'nin kilit müttefikleri olan Rusya, İran ve Hizbullah'ın baskı altında olması ve şu anda ya eski güçlerinde olmamaları ya da askeri kaynaklarını daha yakındaki çatışmalarda kullanmaları nedeniyle yaşadıkları güç kaybı olarak ortaya çıkıyor.

İç savaşın en karanlık günlerinde rejimi güçlendirmede kilit rol oynayan Hizbullah, 7 Ekim 2023'ten sonra İsrail'le savaşmak için askerlerinin çoğunu geri çekmiş, örgütün üst düzey liderlerinin çoğu İsrail tarafından öldürülmüştü.

Rusya ayrıca Eylül 2015'te Suriye'ye asker ve savaş uçakları gönderdikten sonra Şam'daki hükümeti desteklemede önemli bir rol oynadı. Ancak şimdi Moskova'nın en büyük önceliği Ukrayna'daki savaş olarak öne çıkıyor. 

İran'ın danışmanları ve Suriye'deki üsleri son bir yıldır İsrail tarafından sık sık saldırıya uğradı ve artık eski etkinliğinde değil.

Rejim ordusu birliklerini Halep'ten çekti

Sonuç olarak Esad rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan rejim karşıtı gruplar ülkede ilerleyişini sürdürüyor. Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü rejim güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan rejim kontrolündeki Hama''nın merkezine girmek üzere.

Suriye Ordusu, Halep'te terörist olarak nitelendirdiği gruplara karşı bir saldırıya hazırlanmak üzere "birliklerinin geçici olarak geri çekildiğini" duyurdu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep çevresindeki çatışmalarda 28'i sivil olmak üzere 301 kişinin öldüğünü açıkladı.

Hama merkezine ulaşmak üzere

Akşam saatlerinde İdlib'in Han Şeyhun ilçesini ele geçiren gruplar, ilerleyerek Hama'nın kuzeyindeki Taybetul İmam, Keferzeyte, Keferenbude, Hilfeye, Kaletmadik, Latamine, Soran, Kirnez, Mardes, Hammaiyet ve Termele yerleşimlerini ele geçirdi. Silahlı gruplar Hama'nın en önemli ilçelerinden biri olan, M5 kara yolu üzerindeki Morik ilçesini de rejim güçlerinden aldı. Zeynel Abidin Dağı'nı da kontrol altına alan silahlı gruplar, Hama ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

"Ortaya çıkan facianın, kayıpların hesabını niçin asgari ücretli, ücretli, emekli, halk ödüyor?" "Ortaya çıkan facianın, kayıpların hesabını niçin asgari ücretli, ücretli, emekli, halk ödüyor?"

Halep ve İdlib’te kontrolü eline geçiren HTŞ ve ona bağlı gruplar, kuzeydeki Hama kentinin merkezine ulaştıklarını açıkladı. Suriye hükümeti ise, ordusunun Hama’dan çekildiğine dair haberleri yalanladı. Devlete bağlı SANA Haber Ajansı’nın askeri bir kaynağa dayandırdığı haberde, kuvvetlerin kentin kuzey ve doğu kırsalında konuşlandığı aktarıldı.

Suriye tarihinde önemli nokta

1971 yılından bu yana Suriye'yi yöneten Esad hanedanlığı için Hama kilit öneme sahip. Beşşar Esad'ın babası Hafız Esad, 1982 yılının başlarında, ordusu ve istihbarat servislerinin binlerce muhalifini katletmesini ve Müslüman Kardeşler'in önderlik ettiği ayaklanmayı sona erdirmesini sağladığı yer Hama'ydı.

Editör: Ömür Ünver