ABD, Trump dönemiyle birlikte sınır dışı uygulamalarını hızlandırdı. Yakalanan belgesiz kişiler uçaklarla ülkelerine gönderiliyor. Ancak bu kişilerin tutulma ve gönderilme şartları insan hakları örgütleri ve bir çok ülkeyi rahatsız ediyor. Bu kişilerin elleri ve ayakları zincirle bağlı şekilde seyahat etmek zorunda kalması son olarak Hindistan'da siyasi bir gerilim başlattı. Uygulamaya karşı Kolombiya gibi kendi önlemlerini alanlar da bulunuyor.
ABD, sınır dışı edilenlerin uçuşta nasıl muamele gördüğüne dair daha fazla ayrıntı vermiyor. Yetkililer, göçmenlik yasalarının uygulanmasının "Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliği ve kamu güvenliği için kritik öneme sahip" olduğunu ve ABD politikasının "tüm kabul edilemez ve sınır dışı edilebilir yabancılara karşı göçmenlik yasalarını sadakatle uygulamak" olduğunu söylüyor.
104 Hintli'nin 40 saatlik yolculuğu
Son olarak ABD'ye yasa dışı yollarla girmekle suçlanan 104 Hintli, sınır dışı edildi. Bu kişiler, 40 saatlik uçuş boyunca kelepçeli olduklarını söyledi ve bu durum eleştirilere yol açtı.
Hindistan Dışişleri Bakanı S Jaishankar, hükümetin Hindistan vatandaşlarının sınır dışı edilirken kötü muameleye maruz kalmamasını sağlamak için ABD ile birlikte çalıştığını parlamentoya bildirdi.
Muhalefet liderleri, göçmenlerin ülkeye geri getirilme biçimini kınadı ve hükümete vatandaşlarına uygulanan muamele konusunda ne gibi adımlar atmayı planladığını sordu.
Kongre Milletvekili Manickam Tagore bunu "şok edici ve utanç verici" olarak nitelendirerek, "ABD'nin Hintlileri suçlular gibi zincirleyerek sınır dışı etme biçimi insanlık dışı ve kabul edilemez" diye konuştu.
Kongre Milletvekili Shashi Tharoor, ABD'nin ülkeye yasadışı yollardan giren kişileri sınır dışı etme hakkına sahip olduğunu söyledi ancak bu kişilerin sınır dışı edilme biçimlerini eleştirdi. Tharoor, "Onları askeri bir uçakla ve kelepçeli olarak aniden göndermek Hindistan'a bir hakarettir, Hintlilerin onuruna bir hakarettir" dedi.
Brezilya açıklama talep etti, Kolombiya uçak yolladı
ABD'nin, ülkelerinden gelen göçmenlere kötü muamele ettiği iddiasıyla tepki çekmesi ilk kez olmuyor.
Geçtiğimiz ay, Brezilya hükümeti, yaklaşık 88 vatandaşının ülkelerine kelepçeli olarak varmasının ardından öfkesini dile getirdi. Hükümet, Washington'dan "uçuştaki yolculara yönelik aşağılayıcı muamele" konusunda bir açıklama talep edeceğini söyledi.
Öte yandan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, uçaklardaki kişilere suçlu gibi davranıldığını öne sürerek ABD askeri uçaklarının inişini yasaklamasının ardından, Kolombiya da sınır dışı edilenleri ülkeye getirmek üzere kendi uçaklarını gönderdi.
İnsan hakları grupları, ülkeleri, sınır dışı edilen kişilere insanca muamele edilmesini sağlamaya çağırdı.