Yargıç Aileen Cannon, Trump'ın federal davanın reddedilmesi yönündeki talebini, Adalet Bakanlığı'nın özel savcı Jack Smith'i atama kararının ABD Anayasası'nın Atama Maddesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle kabul etti. Trump, ulusal savunma bilgilerini bilerek saklamak da dahil olmak üzere gizli belgeleri ele geçirme suçlamasıyla açılan davada birçok suçlamayı reddetmişti.

Trump'ın 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılmasının ardından Florida'daki Mar-a-Lago tatil köyünde, duş ve depolama odası da dahil olmak üzere onlarca gizli dosya bulundu.

Yargıç Cannon, 93 sayfalık kararında, "Mahkeme, Özel Danışman Smith'in bu davayı kovuşturmasının, anayasal şemamızın iki yapısal temel taşını ihlal ettiğine ikna olmuştur" ifadelerine yer verdi.

Eski cumhurbaşkanı, gizli belgeleri kötüye kullandığı iddiasıyla 40 ayrı suçlamayla karşı karşıya. Yardımcısı Walt Nauta ve eski çalışanı Carlos de Oliveira da Trump ile birlikte suçlanmıştı.

Başsavcı Merrick Garland, 2022 yılında Smith'i eski başkana yönelik iki federal soruşturmayı denetlemek üzere atadı.

"Joe Biden davasını da özel savcı açtı"

Eski federal savcı Neama Rahmani, BBC'ye yaptığı açıklamada, Yargıç Cannon'ın kararının "en hafif tabirle çarpıcı" olduğunu belirterek, "Sadece bu davayla sınırlı olduğunu söylese de, verdiği karar diğer davalarda, özellikle de Hunter Biden'da özel savcıların atanması konusunda şüphe uyandırıyor" dedi.

Başkan Joe Biden'ın oğlu geçen ay özel bir savcı tarafından soruşturuldu ve silah suçlamasıyla mahkum edilmişti.

Rehinenin babasından çağrı: Bu çağrı cihazı eylemi, acıyı daha fazla acıyla tedavi etmek gibi Rehinenin babasından çağrı: Bu çağrı cihazı eylemi, acıyı daha fazla acıyla tedavi etmek gibi

Rahmani, Yargıç Cannon'ın kararının 11. Daire veya ABD Yüksek Mahkemesi tarafından bozulmasına şaşırmayacağını söyledi.

Özel savcı itiraz edebilir

Öte yandan, Özel savcı Smith, Pazartesi günkü karara itiraz edebilir ve davaya yeni bir yargıcın atanmasını isteyebilir. Dava Yüksek Mahkeme'ye gidebilir. Özel savcı, Yargıç Cannon'ın kararı hakkında henüz kamuoyuna bir yorum yapmadı.

Trump'tan ilk yorum 

Trump pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, davanın reddedilmesinin "sadece ilk adım olması gerektiğini, ardından da TÜM Cadı Avlarının reddedilmesinin hızla takip etmesi gerektiğini" ifade ederek, "Adalet Sistemimizin Silahlandırılmasına SON vermek ve Amerika'yı Yeniden Harika Yapmak için bir araya gelelim!" çağrısı yaptı.

 

Editör: Ömür Ünver