"Polisin İstanbul Üniversitesi'ndeki eylemde yüzü maskeli olan çok sayıda öğrencinin yüzünü zorla açtırmasını protesto eden üniversiteliler, Saraçhane önüne yürüyerek protesto için yolu kapattı..."
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun önce 31 yıllık diplomasının iptali ardından 'yolsuzluk' ve 'terör' suçlamasıyla gözaltına alınmasıyla başlayan protestoların ön saflarında gençler yer aldı. Üniversitelerin bir çoğunda boykot çağrıları yapan, Saraçhane protestolarına katılan gençlerin bir kısmının maske takması ise özellikle iktidar yanlısı basında ve siyasetçiler tarafından eleştirildi. En sert açıklama ise Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, 26 Mart'taki parti grup toplantısında "Yüzü maskeli olan teröristleri tespit edip onların da üzerine gideceğiz" ifadesini kullandı.
Kimlikleri belirlemek için mi?
Protestolarda maskelerin polis tarafından çıkartılıp, gençlerin yüzlerinin kamera kaydına alınması da bir başka tartışmayı gündeme getirdi. Gençlerin bir kısmı maske veya bandana takıyor ve "gözaltına alınmaktan ya da fişlenmekten korktuklarını belirtiyorlar". CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve TİP Milletvekili Ahmet Şık, bu yolla protestocuların fişlendiğini savunuyor. Ahmet Şık, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bir sosyal medya paylaşımında duyurduğu ancak daha sonra üzerinde durulmayan yüzden kimlik belirleme programı KİM'e dikkati çekti. Akşamları yapılan protesto gösterilerinin ardından sabaha karşı gençlerin evlerinin basılarak gözaltına alınmaları da bu iddiaları destekler gelişmeler olarak kabul edildi.
Halen 268 kişi tutuklu
Protestolara katılanların kaçının gözaltına alındığı tam olarak açıklanmadı. Ancak en son İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaklaşık bir hafta önceki duyurusuna göre 1418 kişi gözaltına alındı. Çoğunluğu gençlerden oluşan gözaltındakilerin 268'i ise tutuklandı. Çok sayıda ev hapsi ya da adli kontrol kararı verilen protestocu da bulunuyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "2911 Sayılı Yasa, ceza gerektirmediği halde; gençler cezalarla karşı karşıya kalıyor" diyerek, protestolardaki srece itirazları da dile getiriyor.
Türkiye'deki protestocuların maske tartışmaları geçtiğimiz günlerde Macaristan'da da gündeme geldi. Başbakan Orban, protestolarda maske takanlara tepki gösterdi.
ABD'de de maske takıldı
ABD'de ise yine Türkiye bağlantılı bir gelişmede protestocuların maske takması dikkati çekti. ABD'de doktora öğrencisi olan Türk vatandaşı Rumeysa Öztürk, Trump'ın İsrail yanlısı uygulamalarının son kurbanı oldu. Üniversitede, Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını protesto eden yazı kaleme aldığı ve eleştirilerde bulunduğu için hakkında sınır dışı kararı verilen Öztürk, arkadaşlarına iftara giderken sokak ortasında sivil görevlilerce gözaltına alındı ve bulunduğu yerden 2 bin 500 kilometre uzaklıktaki bir merkeze götürüldü.
Bunun kamuoyuna yansımasının ardından tepkiler yükseldi. Bölge Mahkemesi, Öztürk'ün sınır dışı kararını durdurdu ve hem hükümetten hem de ilgili kurumlardan açıklama talep etti. Bu sırada bir grup da ABD'de protesto gösterisi düzenledi. Öztürk'e desteklerini açıklayan gruba müdahale olmadı. Ancak protestocuların bir kısmının Türkiye'de tartışıldığı gibi maskeler takması dikkati çekti.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Öztürk'ün salınması için girişimlerin devam ettiğini duyurdu ve Houston Başkonsolosu'nun kaldığı merkezde Öztürk'ü bir çok kez ziyaret ettini açıkladı.