Türkiye'de yapılan önemli ekonomik reformlar sayesinde 5 yıllık Kredi Risk Primi (CDS) 2020 Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye'nin CDS'leri yüzde 1.14 oranında gerileyerek 249.85 seviyesine düştü.
2020 yılının Şubat ayından bu yana Türkiye, ihracat, büyüme, enflasyon, cari açık gibi alanlarda çoğu ülkeyi geçerek 5 yıllık Kredi Risk Primi'ni 249.85 seviyesine düşürdü. Kuruluşların bu kararla 'yatırım için uygun ortam' sinyalini verdiği ifade edildi. Türkiye'nin CDS'si 2022 yılının Haziran ayında 872 puana kadar yükselmişti. Son iki yılda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başarılı çalışmalarıyla seviyenin aşağıya çekildiği belirtildi.
Bakan Şimşek'ten açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kredi risk primini gösteren CDS'nin 250 baz puanın altında olduğunu belirtti. Şimşek, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
"CDS risk primimiz 250 baz puanın altında. 2020 yılı Şubat ayından sonraki en düşük seviyesine gerileyen CDS, ekonomi programımıza duyulan güvenin ve program kazanımlarımızın en somut göstergelerinden biri. 2023 yılı Mayıs ayına göre düşüş gelişmekte olan ülkelerde ortalama 49 baz puan iken ülkemizde 456 baz puan. İyileşen risk primimiz sayesinde dış finansmana erişim kolaylaşırken dış finansman maliyeti de düşmektedir."
CDS nedir?
Credit Default Swap, finansal bir terim olarak kullanılır. CDS, bir borçlunun temerrüde düşmesi durumunda alacaklıyı korumak için kullanılan sigorta sisteminin ismine verilen terim olarak tanınır. Genel olarak bankalar ve yatırımcılar, kredi risklerini yönetmek için CDS kullanır.