İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında 13 Şubat'taki genel kurulda söylediği sözler nedeniyle 6 gün sonra 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma başlattı.

13 Şubat'taki genel kurulunda, hükümetin ekonomi başta olmak üzere güncel politikalarını, son dönemdeki tutuklamaları eleştiren konuşmalar yapılması üzerine 14 Şubat'ta TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Emniyete talimat

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Turan ve Aras'ın ifade vermek üzere 'hazır bulunmaları için' emniyet güçlerine talimat verildiği belirtildi. 

İstanbul Başsavcılığı'ndan soruşturmayla ilgili açıklaması şöyle:

"Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS'ın 13/02/2025 Tarihinde düzenlenen TÜSİAD genel kurulunda yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle hakkında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 14/02/2025 tarihinde re'sen soruşturma başlatılmış,

Yapılmakta olan soruşturma sırasında, 13/02/2025 tarihinde gerçekleştirilen dernek genel kurulunda konuşma yapan TÜSİAD başkanı Orhan TURAN isimli şahsın da konuşmasında, adli merciilerce yürütülmekte olan bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine, yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şüpheli Orhan TURHAN hakkında, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı re'sen soruşturma başlatılmasına karar verilmiş olup,

Şüpheliler Orhan TURHAN ve Mehmet Ömer Arif ARAS'ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir."

Ramazan pidesine yüzde 33 ila 35 arasında zam! Ramazan pidesine yüzde 33 ila 35 arasında zam!

Yurt dışına çıkış yasağı talebi

Bunun üzerine Turan ile Aras ifadelerinin alınması için polis tarafından alınarak İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Aras'ın yaklaşık 3 saat süren savcılık ifadesinin ardından Turan da yaklaşık 1 saat ifade verdi. Aras ve Turan için yurt dışına çıkış yasağı talebiyle adli kontrol talep edildi. Aras ve Turan, Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkeme yurt dışına çıkış yasağı uygulayarak Aras ve Turan'ı serbest bıraktı.

Gazetecilere kısıtlama uygulanmadı

Bu arada, Aras ve Turan'ın hem polisler tarafından savcılığa getirilmesi hem de mahkemeye sevkleri sırasında gazetecilerin görüntü almasına izin verilmesi dikkati çekti. Bir çok soruşturmada, gazetecilere kısıtlamalar getiriliyordu.

Erdoğan, bugün parti grup toplantısında eleştirmişti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "partisinin bugn yapılan grup toplantısında, TÜSİAD'daki açıklamaları eleştirerek, "Eski Türkiye'nin kaotik ikliminde senelerce borunuzu öttürmüş olabilirsiniz, eski Türkiye'yi özlüyor da olabilirsiniz ama yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" diye konuşmuştu. TÜSİAD'ın 'sistem' eleştirisine atıfta bulunan Erdoğan, "Çöken, 'sistem' değil, devletin zayıf, milletin fakir olduğu, kendilerinin altın devirlerini yaşadığı dönemlere ilişkin hayalleridir. Morali bozuk olan ülke değil, imtiyazla büyüdükleri devirlerin ardından devlet hazinesini istedikleri gibi paylaşamadıkları için iç sıkıntı yaşayan TÜSİAD demirbaşlarıdır" ifadelerini kullanmıştı. 

Başkanlar ne söylemişti

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras 13 Şubat'ta yaptığı konuşmada, son haftalarda politik hayatta olağanüstü olayların yaşandığını kaydederek, "Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyım atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor" ifadelerini kullanmıştı. Aras, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki davalara da dikkati çekerek, "Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor" diye konuşmuştu. Aras, 6 Şubat depremleri ve Kartalaya yangını başta olmak üzere yaşanan trajik olaylar hakkında da,  "Kurallarımız vardır ama uymayan çoktur, yeterli denetim yoktur. Bu ölümlerin ana nedeni sistem bozukluğudur... Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir" demişti. 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise aynı genel kurulda yaptığı konuşmada, "Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar. Hem büyük işletmeler zorlanıyor hem KOBİ’ler. Hem Batıdaki girişimciler yakınıyor hem Doğudakiler. Peki kimin yüzü gülüyor?" ifadesini kullanmıştı. Turan, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Sayın Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek veriyorsak da, ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz" demişti. Enflasyonla mücadelenin hızlanması gerektiği ifade eden Turan,  "Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor. Hem girişimciler için hem çalışanlar için" ifadelerini dile getirmişti.

Editör: TE Bilisim