İran hükümeti, Filistin halkıyla ve Haniye'nin yakınlarıyla dayanışma içinde olma gerekçesiyle tüm İran genelinde üç günlük yas ilan etti.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney "Haniye'nin intikamını almanın Tahran'ın görevi olduğunu söyledi.

Hamaney "Siyonist haydut ve terörist rejim, bu hamleyle ağır bir ceza için zemini hazırladı. Dökülen kanının intikamını almayı, İran İslam Cumhuriyeti topraklarına şehit olduğu için görevimiz olarak görüyoruz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezekşiyan da dünkü yemin töreninde görüştüğü Haniye'nin öldürülmesinin ardından "İran'ın toprak bütünlüğünü, itibarını, onurunu koruyacağını ve terörist işgalcileri bu korkak eylemden dolayı pişman edeceklerini" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı: Bir dahlimiz yok

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken açıklamasında "Haniye'nin ölümünden haberdar değiliz, bir dahlimiz yok. Burada hayati önem taşıyan şey, Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasıdır. Gerilimin düşmesi için en iyi yolu ateşkestir" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, Hamas'ın en üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik bir saldırı gerçekleşmesi durumunda ABD'nin İsrail'i savunacağını açıkladı. Savunma Bakanı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bu benim görüşüm. Bence diplomasi için her zaman yer ve fırsat vardır" ifadelerini kullandı.

Rusya, Çin, Katar'dan açıklama

Rusya da saldırıyı kınadığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Haniye'nin ölümünü "kabul edilemez bir siyasi suikast" olarak tanımladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Haniye'nin ölümünün bölgedeki gerilimin artmasına yol açacağını belirtti.

ABD'de 16 eyaletteki seçim bürolarına şüpheli paket gönderildi ABD'de 16 eyaletteki seçim bürolarına şüpheli paket gönderildi

Çin Dışişleri Bakanlığı, Haniye'nin öldürülmesi kınadıklarını ve karşı çıktıklarını belirtirken, olayın bölgesel istikrarsızlığı artırabileceğini vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklamayla Haniye'nin öldürülmesinin güçlü bir şekilde kınandığını belirtti. Bakanlık Haniye'nin öldürülmesinin tehlikeli bir tırmanma olduğunu vurguladı.

Avrupa'dan ilk açıklama Almanya'dan

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer gazetecilere yaptığı açıklamada, “Daha fazla tırmanıştan ve bölgesel bir yangından kaçınmak elzemdir. Tüm aktörleri azami itidal göstermeye çağırıyoruz, kısasa kısas mantığı yanlış yoldur” açıklamasında bulundu.

Editör: Ömür Ünver