Çin Devlet Medyası'na göre, Çin Uzay Ajansı'nın (CMSA) hafta sonunda tanıttığı yeni kırmızı-beyaz kıyafet, Ay'ın aşırı sıcaklıklarına, radyasyona ve toza dayanıklı olacak şekilde üretilirken, astronotlara Ay yüzeyinde görevleri yerine getirirken fiziksel esneklik sağlıyor.  Ay'a iniş kıyafetinin yerleşik uzun ve kısa menzilli kamera, bir operasyon konsolu ve parlama önleyici bir kask vizörü ile donatıldığı belirtiliyor. Videoda, ünlü Çinli taykonotlar Zhai Zhigang ve Wang Yaping, kıyafet giyen astronotların nasıl eğilip merdivene tırmanabildiklerini gösteriyor. Yeni teknoloji uluslararası alanda da ilgi gördü.

Çin'in Ay'a iniş için tasarlanan uzay giysisini tanıtması, ülkenin uzayda önemli bir oyuncu olma yolunda önemli adımlar attığı bir dönemde geldi. Uzay, ABD de dahil olmak üzere ülkelerin yalnızca bilimsel fayda sağlamak için değil, aynı zamanda doğal kaynaklar ve ulusal güvenlik çısından da giderek daha fazla ilgi gösterdiği bir alan olarak öne çıkıyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, son yıllarda giderek karmaşıklaşan bir dizi robotik ay görevi gerçekleştirdi. Bunlar arasında bu yılın başlarında ayın uzak tarafından ilk kez Ay örneklerinin Dünyaya getirilmesi de bulunuyor.  Ay'a astronot indiren ikinci ülke olma yolunda ilerleyen Çin, ilk mürettebatlı görevinin "2030'a kadar" gerçekleşeceğini savunuyor.

Türkiye, emeklilik harcamalarına en az kaynak ayıran ülkeler arasında Türkiye, emeklilik harcamalarına en az kaynak ayıran ülkeler arasında

1972'den beri aya astronot göndermemiş olan ABD de bu on yılda bir mürettebat göndermeyi planlıyor, ancak Artemis III görevi için ilk zaman çizelgesini erteledi. NASA bu yılın başlarında bu görevin en azından Eylül 2026'ya kadar başlamayacağını duyurdu. Ajans, 2023'te Artemis III uzay giysisi prototipi olan AxEMU'nun bir prototipini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Çin'in yeni uzay giysisi ile ilgili uzmanlar, Çin'in Tiangong yörünge uzay istasyonundaki astronotların uzay yürüyüşlerinde kullandıkları kıyafetler yerine, ay koşulları için özel olarak formüle edilmiş bir kıyafete ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Editör: Ömür Ünver