Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, SGK borcu iddiaları ile ilgili basın toplantısında düzenledi. 

Yavaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Göreve geldiğimizde oluşan borç yüküyle karşı karşıya kaldık bu durum bizim için ciddi mali zorluklar yarattı. Çalışma Bakanının yaptığı açıklamada bahsedilen SGK borç tutarı Ankara Büyükşehir iştiraklerinin borcudur. Bu iştirakler biz göreve geldiğimizde ne durumdalardı şimdi ne durumdalar bunları size anlatacağım.

"Mali durum raporunu 31.12.203’te hazırlayıp bütün belediye meclis üyelerimize dağıttık. Bunlar zaten web sayfamızda açıklanıyor. Oradaki tabloya bakınca göreceksiniz ki ABB mali durum raporunda borçlarımızın miktarı 1774 milyon 422 bin dolar azalmış. Bu kredilerin birçoğu daha önceki dönemde çekilmiş, bunların ilk ödeme tarihi bir kuruş ödenmeden seçimi kaybedeceklerini tahmin ettikleri için yeni yönetimin sırtına sarılmış. Çok yüksek faizli borçlar vardı. Önceki yönetimlerin borç yüküyle karşı karşıya kaldık. 

"SGK borcunun artmasının tabii ki sebepleri var. Ülke ekonomisinin durumu ortada pandemi AŞTİ çalışmadı, AGO gelir elde edemedi ücretsiz taşımalar arttı, toplu taşıma fiyatları da en aşağı seviyede tutuldu. Aslında düşünseler biz kendilerine yardımcı oluyoruz. Biz bu zor durumda vatandaşın en azından iktidarın bozduğu ekonomide daha fazla ezilmemesi için ulaşım su gibi rakamları çok aşağıda tutuyoruz. Ancak biz bunu siyaset malzemesi yapmadık. Peki biz bunları hangi kaynakla yapacaktık? Dolaylı olarak sigorta primleri geciktirildi.

"SGK’yı batırmak yerine yerin dibine gömmüşsünüz"

"Ülkeyi de yönetemiyorlar SGK’yı da batıramıyorlar. Durup durup eski dönemde SGK’yı batırdınız dediler değil mi, 22 yıldır siz idare ediyorsunuz. SGK’yı batırmak yerine yerin dibine gömmüşsünüz. Yüzde 90 alacak kimde? Bu işin siyasi olduğu o kadar belli ki. Biz basın toplantısı yapacağız deyince SGK kurumu herkese mesaj attı. Sayın Bakan kaç defa televizyona çıktı hiç mesaj attığını gördünüz mü? Amaç sadece suçu CHP’li belediyelere atmak.

"Emeklileri soktuğunuz dar boğazın sorumlusu bizzat sizsiniz sayın bakan sizsiniz!"

"SGK’nın 96 milyar lira alacağı 2023 yılı gelirlerin yaklaşık yüzde 4’üne denk geliyor zaten Sayıştay raporunda da aynı rakam var. Fakat sayın bakan aynı programda sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilmesi, emeklilerimize daha iyi aylıklar verilebilmesi, vatandaşlarımızın daha iyi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi ve daha birçok şey belediyelerin prim borcuna bağlıymış gibi bir tablo çizmeye çalıştı. Bu insanımızın aklıyla dalga geçmektir. Hem gelirinizin yüzde 4’ünü karşılayan belediye prim borçlarını konu edeceksiniz, alacaklarınızın yüzde 10’unu teşkil eden bütün yükü saracaksınız! Yüzde 90’ından da tahsil etseniz belki o zaman emekliye üç beş kuruş faydanız olur. Emeklileri soktuğunuz dar boğazın sorumlusu CHP’li belediyeler değil bizzat sizsiniz sayın bakan sizsiniz!

ABD'de 16 eyaletteki seçim bürolarına şüpheli paket gönderildi ABD'de 16 eyaletteki seçim bürolarına şüpheli paket gönderildi

Editör: Ömür Ünver