Dr. Mustafa Ali Abdulrahman Ibo ve meslektaşları, Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde son dokuz aydır kuşatma altında olan el-Faşir kentindeki son kalan hastanede giderek artan bombardıman altında ameliyatlar gerçekleştiriyor.
Son bir ayda yoğun bombardıman nedeniyle 28 hastane personeli ve hasta ölürken 50'den fazlası yaralandı.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı ve BM ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi sivil toplum örgütleri tarafından finanse edilen Suudi Hastanesi, kadın doğum alanında uzmanlaşmış ancak şu anda tüm tıbbi hizmetleri sağlıyor; Kuzey Darfur eyaletinde cerrahi kapasitesi olan tek yer burası. 2011'den beri el-Fasher'de yaşayan Darfurlu Dr. Ibo, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Suudi Hastanesi'ni hedef alan son saldırılar önemli ölçüde yoğunlaştı, artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi." dedi.
Toplu fotoğraf çektirmek için bir araya geldiler
En korkutucu günün, bombardıman başladığında bir sağlık ekibinin acil sezaryen ameliyatı yaptığı gün olduğunu ve bunun hepsi için neredeyse ölüm deneyimi olduğunu belirterek, ''İlk mermi hastanenin çevre duvarına isabet etti ardından bir diğer mermi doğumhaneye isabet etti, enkaz elektrik jeneratörüne zarar verdi, elektriği kesti ve bizi tam bir karanlığa gömdü'' dedi.
Ameliyat ekibinin, iki saat süren operasyonu tamamlamak için telefonlarındaki el fenerlerini kullanmaktan başka çaresi yoktu. Binanın bir kısmı çökmüş, odanın içi tozla dolmuş, her yere şarapnel parçaları saçılmıştı. Ameliyatı yöneten Dr. Khatab Mohammed, tehlikeleri şöyle anlattı:
29 yaşındaki sağlık görevlisi, "Durum çok kötüydü, ortam artık steril değildi. Kendi güvenliğimizi ve hastanın şarapnellerden korunmasını sağladıktan sonra, üzerimizdeki giysiler toz içinde olduğu için temizledik ve ameliyat önlüklerimizi değiştirdik ve ameliyata devam ettik" diye konuştu. Dr. Khatab Mohammed, hastanın komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybedebileceğini söyledi.
Bebeğin doğumu başarıyla tamamlandıktan sonra doktorlar, anne ve yeni doğan bebeği iyileşmeleri için başka bir odaya aldılar ve daha sonra toplu fotoğraf çektirmek için bir araya geldiler.
Bu, onların hayatta kalmalarının bir kanıtıydı ancak Dr. Muhammed şunları ekledi:
"Bunun son fotoğrafımız olabileceğini düşündüm, çünkü bir başka merminin aynı noktaya isabet edeceğini ve hepimizin öleceğini düşünüyordum."
Görevde kalmayı tercih ettiler
Çoğunluğu El-Fasher Üniversitesi mezunu olan bu doktorlar, Sudan'daki iç savaşın 2023 yılının nisan ayında patlak vermesinden bu yana görevde kalmayı tercih ediyor.
Çatışma, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri'ni (RSF) karşı karşıya getirdi ve 12 milyondan fazla insanı evlerinden ederek dünyanın en büyük insani krizine yol açtı. Çatışmanın başlamasından bir yıl sonra, el-Fasher kuşatması başladı. Darfur'da hala ordu kontrolünde olan tek şehir burası ve RSF'nin Arap olmayan topluluklara karşı etnik temizlik yapmakla suçlandığı yer.
BM İnsan Hakları Ofisi geçen ay yayınladığı bir raporda, çatışmaların 780'den fazla sivilin ölümüne ve 1.140'tan fazla kişinin yaralanmasına yol açtığını açıkladı
Çatışmalar El Faşer'deki diğer tüm hastanelerin kapanmasına neden oldu.
Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) desteklediği Güney Hastanesi, savaş yaralılarıyla ilgilenen kentin başlıca sağlık tesisi.