AnaManşet

Yerel mahkeme AYM kararını yine uygulamadı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "Anayasa'ya aykırı" uyarısına rağmen TİP Milletvekili Can Atalay dosyasını yine Yargıtay'a gönderdi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin gerekçeli kararında Anayasa'ya aykırı uyarısında bulunmasına rağmen topu bir kez daha Yargıtay'a atarak, TİP Milletvekili Can Atalay dosyasını, AYM üyelerinin bu kararla" suç işlediğini" savunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne yeniden gönderdi.  

Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez verdiği ihlal kararının gerekçesini açıklanmasının ardından toplanan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın hakkında AYM kararına uymayarak, dosyayı bir kez daha Yargıtay'a gönderdi. Kararda Atalay'la ilgili süreç özetlendikten sonra AYM'nin ikinci ihlal kararı tartışıldı. Bu ihlal kararının Yargıtay'ın kararıyla ilgili olduğu yerel mahkemeyle ilgisinin bulunmadığı vurgulandı. Anayasa ve AYM Kuruluş Kanunu'na atıf yapılan kararda, AYM'nin yorumlarına karşılık dosyayı Yargıtay'ın incelemesi gerektiği ifade edildi. 

Bir önceki kararın neden Yargıtay'a gönderildiğinin yeniden açıklandığı kararda, ikinci ihlal kararının bütünüyle Yargıtay'ın konusu olduğu savunuldu. 

Yerel mahkeme daha önce de Yargıtay'a gönderdi

AYM, ihlale ilişkin kısa kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 1 Kasım’da mahkemeye bir yazı göndererek kendilerine gönderilen yazının bir "müzekkere" olduğunu söyleyip dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar verilmesini istedi. Bunun üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın Yargıtay'a gönderilmesi kararı aldı, 2 Kasım'da mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı Yargıtay’a yolladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 8 Kasım'da Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.