İstanbul Planlama Ajansı Başkanı (İPA) Dr. Buğra Gökce, TÜİK ve Eurostat verilerine göre, vatandaşın 3’te birinin konutlarında sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi problemleri olduğunu paylaştı. Gökce, yoksulluk sınırında yaşayan vatandaşların neredeyse yarısının kötü konutlarda yaşadığını açıkladı.

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konutlardaki kötü durumu şu şekilde anlattı:

“Halkımız ısınma, barınma gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde.

2021 yılında Şevkat-Der Türkiye'de 70 bin insanın evsiz olduğunu belirtirken bugün tüm Türkiye’de tahmini 100 bin üzerinde evsiz vatandaşımız olduğu ifade ediliyor.

Başını bir çatıya sokamayan vatandaşlarımızın yanında, bir de kötü durumdaki konutlarda yaşamını devam ettirmek zorunda insanlarımız var.

Daha yakın zamanda İzmir ilimizin Selçuk ilçesinde yaşları 1 ila 5 arasında değişen beş evladımızı yangında kaybettik. Anneleri çocuklara maddi olarak bakamayacak durumda ve kaldıkları konut yaşanabilecek durumda olmamasına rağmen ne yazık ki bu aile bu kabul edilemez koşullarda yaşamak zorundaydı. Bunun gibi birçok aile var.

3 kişiden birinin evi kötü durumda

TÜİK’in 2 ay önce yaptığı açıklamaya göre kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3'ünün yaşadığı konutlar sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemlere sahip.  Tüm vatandaşlarımızın yüzde 30,2'si ise konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşıyor.

EuroStat’ın verileri de paralel. 2023 istatistiklerine göre Türkiye de kötü kalitede konutta yaşamak zorunda olan nüfus oranı yüzde 32. Avrupa ülkeleri arasında maalesef bu alanda en kötü durumdaki ülkeyiz.

“Sermaye sahipleri 3’üncü 4’üncü konutlarına sahip oluyor”

Medyan gelirin 60 altında gelire sahip vatandaşlarımız içinse kötü konutta yaşama oranı yüzde 48,1. Dar gelirli yoksul vatandaşlarımız zor koşullarda, kötü durumlardaki evlerde yaşamaya çalışırken bugün TOKİ ve Emlak Konut tarafından başlatılan kampanyada en düşük ödeme asgari ücretin üç katı! (61 bin 698 TL) Bu kurumlar kuruluş amaçlarının aksine yüksek gelirli insanlar için konut üretmeye ve satmaya devam ediyor.

Türkiye’de borçluluk oranı yüzde 57’ye yükseldi Türkiye’de borçluluk oranı yüzde 57’ye yükseldi

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız çatısı akan, ısınmayan evlerde hayatlarını sürdürürken, varsıl kesime yönelik projeler yapılıyor, öte yandan kamu imkanlarıyla sermaye sahipleri 3’üncü 4’üncü konutlarına sahip oluyor.

Kişilere, gruplara ve belli zümrelere hizmet eden bu düzen değişmeli, halkın kaynakları halk için kullanılmalı. İstanbul’da başardık, Türkiye’de de başaracağız.”

Editör: TE Bilisim