ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Irak'ta daha önce yaptığı açıklamada çok sayıda silah, bomba ve intihar kemerine sahip 15 IŞİD militanının öldürüldüğünü duyurmuştu. Son açıklamada sayı 14'e düşürülürken 7 ABD askerinin de yaralandığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden acil Lübnan toplantısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden acil Lübnan toplantısı

Yeni açıklamada, Irak'taki tüm IŞİD operasyonlarından sorumlu Ahmed Hamid Hüseyin Abdülcelil el İthavi, ülkenin batısındaki tüm operasyonlardan sorumlu Ebu Hammam, teknik geliştirmeden sorumlu Ebu Ali el Tunusi ve Irak'ın batısındaki askeri operasyonlardan sorumlu Şakir Abud Ahmed el İssevi'nin öldürülen isimlerarasında yer aldığı bildirildi.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, örgütün kabiliyetlerinin gerilediğinin vurgulayarak, "CENTCOM; Birleşik Devletler'e, müttefiklerimizle ortaklarımıza ve bölgesel istikrara tehdit oluşturmaya devam eden IŞİD'in kalıcı bir şekilde yenilmesine yönelik bağlılığını sürdürüyor" dedi.

Öte yandan Bağdat ve Washington, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun ülkeden çekilmesi kararını ertelemek üzere görüşmeler sürdürüyor. Irak, yabancı askerlerin tamamen ülkeden çekilmesini istediğini belirtse de bunun ne zaman olacağını açıklamıyor. 

ABD, Aralık 2021'den beri yaklaşık 2 bin 500 askerini "danışma ve yardım" amaçlı olduğunu belirterek Irak'ta konuşlandırıyor. Suriye'de de IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon çatısı altında görev yapan 900 Amerikan askeri bulunuyor. 

CENTCOM, çarşamba günü de Suriye'nin doğusunda operasyon düzenleyerek, bomba yerleştirme hazırlığındaki bir IŞİD militanını öldürdüğünü duyurmuştu. 

Editör: Ömür Ünver