Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, sığınakların ve acil durum barınaklarının dijital dizinini içeren bir telefon uygulamasının da planlandığını belirterek, vatandaşların kendi bodrum katlarını ve garajlarını barınağa dönüştürmeleri için teşvik edileceğini söyledi.
Almanya'nın tabloid gazetesi BILD, planı ilk kez pazartesi günü duyurmuş ve bunun özellikle Rusya'dan kaynaklanan artan uluslararası tehdide bir yanıt olduğunu kaydetmişti.
Bakanlık sözcüsü, kötüleşen güvenlik durumundan bahsetmedi ancak planın büyük bir proje olduğunu, zaman alacağını ve çok sayıda yetkiliyi ilgilendireceğini vurguladı.
Almanya'daki sivil savunma örgütleri, ülkedeki sığınakların genişletilmesi çağrısında bulundu. Ülkede şu anda 579 sığınak bulunuyor ve bu sığınakların çoğu İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma. Planın haziran ayında kararlaştırıldığı ve özel olarak görevlendirilen bir güç tarafından incelendiği bildiriliyor.
Almanya giderek savunmaya daha fazla önem veriyor
Almanya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik kapsamlı işgalinden bu yana savunmaya giderek daha fazla önem veriyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, işgalin ardından ülkenin ordusunu bir dizi yatırım ve silahlanma projeleriyle güçlendirme sözü verdi.
Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği'nin milletvekili ve savunma uzmanı Roderich Kiesewetter, Frankfurter Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, ordunun bütçesinin mevcut ihtiyaç ve tehditlere uygun şekilde yanıt verebilmesi için üç katına çıkarılması gerektiğini söyledi.
Euronews haberine göre, bu ay yerel medya, Rusya'dan gelen nükleer tehditlerin artması durumunda Almanya'nın Ukrayna'ya binlerce NATO askerinin konuşlandırılmasını nasıl destekleyebileceğini ayrıntılarıyla açıklayan gizli bir belge olan "Operasyon Planı Almanya" hakkında haber yaptı. Ekim ayında bir grup Alman istihbarat yetkilisi, parlamentoya Rusya'nın on yılın sonuna doğru NATO'ya karşı bir saldırı gerçekleştirme kapasitesine sahip olacağı uyarısında bulundu.