İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lübnan ile ateşkes anlaşmasının kabinenin onayına sunulacağını belirterek, "Bu savaşta hedeflerimizin çoğunu gerçekleştirmeyi başardık" dedi. Anlaşma, müzakerecilerin kalıcı bir ateşkesin temeli olarak tanımladığı 60 günlük bir ateşkesi durdurmayı öngörüyor. Bu süre zarfında Hizbullah savaşçılarının İsrail sınırından 40 kilometre geri çekilmesi beklenirken, İsrail kara kuvvetlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekiyor. Ancak İsrail, ateşkese rağmen, Güney Lübnan'daki çatışmalar ve tahliye emirleri nedeniyle yerlerinden edilen sakinlere evlerine dönmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
İsrail Güvenlik Kabinesi'nin ateşkes onayının ardından Başbakan Benyamin Netanyahu açıklama yaptı. Netanyahu'nun açıklamaları şu şekilde:
"Kuzeydeki tüm vatandaşlarımızı evlerine döndüreceğiz. İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek için her şeyi yapmaya kararlıyım. Gazze'deki rehineleri evlerine döndürmekte kararlıyız. Beşşar Esad ateşle oynuyor. Hizbullah'ı onlarca yıl geriye götürdük. Eğer Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz. Ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı. Ateşkes anlaşması artık İran tehdidine odaklanacağımız anlamına geliyor."
Bu ateşkesin Gazze'ye etkisi olur mu?
Bölgesel bir analiste göre, Lübnan anlaşması imzalanırsa Gazze'deki Filistinlilerin rahat bir nefes almaları pek mümkün görünmüyor.
Londra'daki Royal United Services Institute'ta (RUSI) güvenlik çalışmaları kıdemli yardımcı üyesi olan HA Hellyer, CNN'e yaptığı açıklamada, olası bir Hizbullah-İsrail anlaşmasının "Gazze için hiçbir şey ifade etmediğini" söyledi.
Hellyer, "Lübnan'la ilgili herhangi bir anlaşmanın sonuçlanmasının Gazze'de bir anlaşmanın yapılması olasılığını artıracağını düşünmüyorum" dedi ve Gazze'de uzun süredir kapsamlı bir ateşkes görüşmesi yapılmadığını sözlerine ekledi.
Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finerise, yönetimin İsrail ile Hizbullah arasındaki ateşkes anlaşmasının Gazze'de bir anlaşma için alan yaratmasını umduğunu belirterek, şunları söyledi.