BM dahil 23 STK tarafından hazırlanan rapor, Gazze'deki nüfusun tamamının kriz düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Rapor, 576 bin kişinin 'felaket' düzeyinde ya da 'açlık seviyesinde' olduğuna dikkat çekiyor.
BM ve STK'lar tarafından ortak hazırlanan raporda 2,3 milyon nüfuslu Gazze'de "kıtlık" riskinin her geçen gün daha da arttığı uyarısında bulunuldu.
Rapora göre, Gazze'de yaşanan açlığın boyutları son yıllarda Afganistan ve Yemen'de yaşanan açlık krizlerini gölgede bıraktı.
İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırının ardından başlattığı karşı saldırılarda şu ana kadar çoğu kadın ve çoğuk 20 bin civarında Filistinli yaşamını yitirdi.
İsrail saldırılarında 51 binin üzerinde kişi de yaralandı.
Rapora göre on binlerce sivil, barınaklara ve çadır kamplarına sıkışmış durumda.
Yaklaşık 1,9 milyon Gazzelinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bilgisine yer verilen raporda bunlardan bir milyondan fazlasının BM kamplarında kaldığı aktraıldı.
Öte yandan raporda ilaç, temel insani malzemeler ve gıda maddelerinde hiç olmadığı kadar kıtlık yaşandığının altı çizildi.
Raporun yayımlanmasının ardından konuşan Dünya Gıda Programı yetkilisi Arif Hüseyin, "Gazze'de hemen herkesin aç olduğu bir durum söz konusu. Bundan daha kötüsü olamaz. Gazze'de yaşanan boyutta bir durumu daha önce hiç görülmedi. ifadelerini kullandı.
Ayrıca Hüseyin, gıda ve su eksikliğinin bağışıklık sistemlerini zayıflatarak halkı hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.
Hüseyin, "İnsanlar büyük hastalık salgınlarına çok ama çok yakınlar çünkü yeterli beslenemedikleri için bağışıklık sistemleri çok zayıfladı." diye konuştu.
Gazze'nin kuzeyindeki iki hastaneyi ziyaret eden bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi ise personelin elektrik ve diğer temel ihtiyaçların son derece yetersiz olması nedeniyle çok sayıda kişiyi ampüte etmek zorunda kaldığını aktardı.
Savaşın Gazze'nin sağlık hizmetlerini çöküşe sürüklediği belirtilirken Dünya Sağlık Örgütü, kent genelindeki 36 hastanenin sadece dokuzunun kısmen hizmet verdiğini belirtti.
Kısmi hizmet veren hastanelerin tamamının da güneyde bulunduğunu kaydedildi.
DSÖ yardım görevlilerinin perşembe günü Gazze'nin kuzeyinde iki hastaneyi ziyaret ettiği ancak her iki hastanede de "dayanılmaz" manzaralar olduğu dile getirildi.
Tedavi edilemeyen yatalak hastaların su için feryat ettiği, kalan çok az sayıdaki doktor ve hemşirenin ise elinde hiçbir malzemesinin bulunmadığı ve cesetlerin avluya dizilmiş vaziyette olduğu aktarıldı.
Raporun ardından Gazze'deki duruma ilişkin bir açıklama da Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) geldi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdiği yardımları "damla" olarak tanımlayan kuruluş, gıda tedarikinin kesilmesiyle birlikte, nüfusun yüzde 90'ının düzenli olarak bir tam gün boyunca gıdasız kaldığını bildirdi.