Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronot, Dünya'ya döndü Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronot, Dünya'ya döndü

Karar, Dodik dışında Sırp Cumhuriyeti'nin başbakanı Radovan Viskovic ve Ulusal Meclis Başkanı Nenad Stevandic'i de kapsıyor. Yani Sırpların çoğunlukta olduğu bölgede bu üç yetkiliden biriyle karşılaşan herhangi bir polise gözaltı yetkisi tanınıyor.

Söz konusu isimler "anayasaya aykırı davranmakla" suçlanırken, Bosna-Hersek medyası, Ulusal Meclis Başkanı Stevandic'in Sırbistan'a gittiğini aktardı.

Dodik, hakkında çıkarılan yeni tutuklama emriyle ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı. Fakat sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide, Sırp Cumhuriyeti'nin kendi sınır polis teşkilatını kurmak için adımlar attığını belirtti.

Bu birlik, Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyeti arasındaki sınırı kontrol edecek.

Daha önce Bosna-Hersek'in savcılık makamını tanımadığını söyleyen Dodik, geçtiğimiz hafta çıkarılan tutuklama emrinin geçerliliğini ve ifadesinin alınması için başkent Saraybosna'ya gitmeyi reddetti.

Mahkeme, Şubat ayı sonunda Dodik'i ülkenin "uluslararası barış elçisi Christian Schmidt'in kararlarına karşı gelmek" suçundan mahkum etmişti. Karar nihai olmamakla birlikte Sırp liderin temyiz hakkı bulunuyor.

Bunu takiben Dodik, Batı Balkan ülkesinin topraklarının neredeyse yarısını kapsayan bölgede, Saraybosna ile bağlantılı güvenlik ve yargı kurumlarının faaliyetlerini askıya almayı amaçlayan bir dizi yasa çıkardı.

Kararlar, devlet düzeyindeki Anayasa Mahkemesi tarafından geçici süreliğine askıya alındı.

Bosna-Hersek'teki Avrupa barış gücü EUFOR, bölgede artan tansiyona yanıt olarak asker sayısının artırıldığını bildirdi.

Editör: TE Bilisim