Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Musk'ın sosyal medya sitesi X'in ülkede askıya alınmasının ve önemli bir pazarda erişimin engellenmesinin ardından pazartesi günü yayınlanan CNN Brasil'e verdiği röportajda bu açıklamaları yaptı. Başkan, "Brezilya adalet sistemi, Musk'ın aşırı sağcı tutumuna dünyanın katlanmak zorunda olmadığı, sadece zengin olduğu için her şeyin mübah olduğu yönünde önemli bir sinyal vermiş olabilir" dedi.

Lula da Silva'nın yorumları, Musk ile ülkedeki ifade özgürlüğü, aşırı sağ hesapları ve yanlış bilgilendirme konusunda uzun süredir devam eden bir çekişmenin son hamlesi. Hafta sonunda, başkan da dahil olmak üzere Brezilyalılar, X'e veda etti ve bazıları diğer sosyal medya platformlarında profillerine bağlantılar paylaştı.

Brezilya, Musk'ın Twitter'ı satın alıp platforma yeni bir isim vermesinden bu yana reklam veren kaybıyla boğuşan X için önemli bir pazar. Pazar araştırma grubu Emarketer'a göre, nüfusun yaklaşık beşte biri olan yaklaşık 40 milyon Brezilyalı ayda en az bir kez X'e erişiyor.

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin, Musk'ın ülkede yasal bir temsilci belirtmeyi reddetmesi nedeniyle X'in ülke genelinde askıya alınmasına karar vermesinin ardından platforma erişim engellendi.

MEB, LGS'de puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu MEB, LGS'de puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu

Mahkeme daha önce, ülkenin demokrasisini baltalamayı amaçlayan çevrimiçi yanlış bilgi ve nefret söyleminin yayılmasına yönelik ülkenin kapsamlı soruşturmasının bir parçası olarak çok sayıda X hesabının engellenmesine karar vermişti.

Platformun daha önce Brezilya'nın emirleri doğrultusunda kapattığı hesaplar arasında, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun sağcı partisiyle bağlantılı milletvekilleri ve Brezilya demokrasisini baltalamakla suçlanan aktivistler de yer alıyor.

Kendini "ifade özgürlüğünün mutlak savunucusu" olarak tanımlayan Musk, mahkemenin eylemlerinin sansüre varan bir nitelik taşıdığını defalarca iddia etti ve bu iddiası Brezilya'nın siyasi sağı tarafından da desteklendi.

Musk, Salı günü X'te bir kez daha Brezilya siyasetine karıştı .

Editör: TE Bilisim