AnaManşet

Dünya Sağlık Örgütü: Birleşmiş Millerler ne için var?

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Gazze’de kan dökülmesini durduramayan BM’nin yararının artık sorgulanmaya başlandığını belirtti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler’e (BM) yönelik mesajında, BM'nin dünya barışını güçlendirmek için kurulduğunu ancak Gazze'de kan dökülmesini önleyememesinin varlık nedeni hakkında şüphelere yol açtığını ifade etti. Bu arada, Gazze Şeridi'ndeki Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin yakınları hükümete tepki için gösteri düzenledi. Öte yandan, İsrail, ABD'den gelen baskılar üzerine günde iki yakıt kamyonunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vereceğini açıkladı.

Ghebreyesus, “Gazze'deki bu kriz BM ve sizin için, üye devletler için ciddi bir sınavdır. Bu örgüt, dünyamızda barışı güçlendirmek için kuruldu. Eğer siz BM üyesi ülkeler olarak bu dökülen kanı durdurmak istemiyorsanız veya durduramıyorsanız, o zaman şunu sormak durumundayız: Birleşmiş Milletler ne için var?" dedi.

Gazze'deki durumun hem BM hem de insanlık için büyük bir kriz olduğunu, dolayısıyla ‘görüşmelerin, kararların ve açıklamaların’ yeterli olmadığını vurgulayan DSÖ Genel Direktörü, “Siz BM üyelerini Gazze'deki sivil nüfusa insani yardımın engelsiz erişimini sağlamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Günde iki kamyon yakıt

Bu arada, Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi her iki günde bir yaklaşık 140 bin litre yakıtın girişine izin verileceğini söyledi.

Yetkili, bu miktarın büyük bir kısmının yardım götüren kamyonlara ve BM'ye su ve sanitasyon desteği sağlamak için kullanılacağını söyledi. Kalan kısmı ise yakıt yetersizliği nedeniyle kesilen cep telefonu ve internet hizmetleri için kullanılacak. BBC'nin aktardığına göre; ABD'li yetkili Washington'un yakıt anlaşmasını kabul ettirmek için İsrail'e büyük baskı uyguladığını söyledi.

Yetkili, anlaşmanın prensipte haftalar önce kararlaştırıldığını ancak İsrail tarafından iki nedenle geciktirildiğini sözlerine ekledi. İddiaya göre; İsrailli yetkililer, ABD'ye Gazze'nin güneyinde yakıtın aslında bitmediğini ve önce bir rehine anlaşması yapıp yapamayacaklarını görmek istediklerini söyledi. 

İhtiyaç duyulan miktarın yarısından daha az 

UNRWA'nın son durum raporunda temel insani yardım operasyonları için her gün 160 bin litre yakıta ihtiyaç olduğunu belirti. UNRWA'nın raporunda belirttiği miktar, İsrail'in kabul ettiği miktarın iki katından daha fazla. 

Gazze'deki tuzdan arındırma tesisinin çalıştırılması, evlere ve hastanelere elektrik sağlanması, temizlik, ulaşım ve iletişim altyapısı için yakıta ihtiyaç var.

Ayrıca bölgeye yardım ulaştırılması için de hayati önem taşıyor.

İsrail, Hamas tarafından çalınabileceği ve askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze'ye yakıt girişini engelliyor.

Rehinelerin ailelerinden protesto

Öte yandan, rehinelerin yakınları ve onlara destek veren İsrailliler, hükümeti protesto etmek amacıyla Givatayim kentindeki bir parkta gösteri düzenledi Göstericiler, Davud Yıldızı şekli yaptı.Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın elinde iki yüze yakın rehine olduğu belirtiliyor.