The Economist'in kardeş kuruluşu olan EIU, dünya genelinde 173 şehri sağlık, kültür ve çevre, istikrar, altyapı ve eğitim gibi bir dizi önemli faktöre göre sıraladı.

Bu yıl da Avusturya'nın başkenti Viyana listenin başında yer aldı. Danimarka'nın başkenti Kopenhag listede ikinci sıradaki yerini korurken, İsviçre'nin Zürih kenti altıncı sıradan üçüncü sıraya yükseldi.

Avustralya'nın Melbourne şehri üçüncü sıradan dördüncü sıraya gerilerken, Kanada'nın Calgary şehri İsviçre'nin Cenevre şehri ile beşinci sırada yer aldı.

Kanada'nın Vancouver ve Avustralya'nın Sidney kentleri yedinci sırayı paylaşırken, Japonya'nın Osaka ve Yeni Zelanda'nın Auckland kentleri ise dokuzuncu sırayı paylaşarak ilk 10'u tamamladı.

ABD kentlerinin durumu

Listede 23. sırada yer alan Honolulu, Hawaii ABD'nin en yüksek şehri olurken, Atlanta, Georgia dört sıra yükselerek 29. sıraya yükseldi.

Los Angeles listede 58. sırada yer alırken, New York 70. sırada yer aldı.

Tel Aviv şehri 20 sıra geriledi

İngiltere'nin başkenti Londra, dünyanın en yaşanabilir şehri sıralamasında 45. sırada yer aldı.

Asya'da Hong Kong, istikrar ve sağlık hizmetleri puanlarındaki iyileşme sayesinde 61. sıradan 50. sıraya yükselerek geçen yıldan bu yana en büyük puan artışını gördü.

BAE şehirleri bu yıl en büyük puan artışlarından bazılarını gördü; Abu Dabi ve Dubai listede yükselirken Suudi Arabistan'ın Riyad, Cidde ve Al Khobar da önemli kazanımlar elde etti.

Bu arada İsrail'in Tel Aviv şehri, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle 20 sıra gerileyerek 112. sıraya gerileyerek en büyük düşüşlerden birini yaşadı.

Listenin sonundaki şehirler

Listenin en altında ise pek bir değişiklik olmadı; dünyanın en yaşanabilir olmayan şehirleri Şam ve Suriye olmaya devam ederken, Libya'nın Trablus, Cezayir'in Cezayir ve Nijerya'nın Lagos'u hemen üst sıralarda yer aldı. Çalışmada, en alttaki dört şehrin hiçbirinin 2023'ten bu yana genel puanında herhangi bir iyileşme görülmediği belirtildi.

2024'ün Küresel Yaşanabilirlik Endeksi: İlk 10

1. Viyana, Avusturya

2. Kopenhag, Danimarka

3. Zürih, İsviçre

4. Melbourne, Avustralya

5. Calgary, Kanada

5. Cenevre, İsviçre

Enflasyonda Haziran verileri açıklandı... TÜİK yüzde 71,60, ENAG yüzde 113,08! Enflasyonda Haziran verileri açıklandı... TÜİK yüzde 71,60, ENAG yüzde 113,08!

7. Sidney, Avustralya

7.Vancouver, Kanada

9. Osaka, Japonya

9. Auckland, Yeni Zelanda

Editör: Ömür Ünver