AnaManşet

Hizbullah lideri: Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak noktaya mı ulaştı?

Nasrallah, "Arap ve İslam ülkeleri İsrail ile ilişkilerini kesmeli, büyükelçilerini geri çekmeli ve İsrail'e petrol ve gaz sevkiyatını durdurmalıdır" dedi ve "Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak ve yaralıları çıkaramayacak noktaya mı ulaştı?" diye sordu. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk konuşmasında, 7 Ekim'de Hamas'ın Filistin'e yaptığı saldırıdan önceden haberdar olmadıklarını söyledi. 

Lokasyonu paylaşılmayan Nasrallah'ın konuşması Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kurulan büyük ekranlarda yayınlandı. 

Konuşmasının başında Nasrallah, "Lübnan'da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum, aynı zamanda sevdikleri insanlar şehitlik mertebesine ulaştığı için onları tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Nasrallah, "Bu savaş tamamen Filistin'in, Filistinliler için, hiçbir bölgesel sorunla alakası yok"dedi. 

Hizbullah lideri, "Bu kutsal savaşın artık bir parçası olan güçlü Iraklı ve Yemenli elleri selamlamalıyız" dedi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı saldırının bir "deprem" etkisi oluşturduğunu ifade eden Nasrallah, "Yöneticileri ne yaparsa yapsın, Aksa Tufanı Siyonist yapıyı etkilemeye devam edecek" ifadelerini kullandı. 

7 Ekim saldırılarının "yüzde 100'ünün Filistinliler tarafından yapıldığını" söyleyen Nasrallah, Hamas'ın saldırıyı gizli tutmasının kendilerini kızdırmadığını, bu sayede başarılı olabildiklerini söyledi. Nasrallah, "Bu büyük ve geniş çaplı operasyon tamamen Filistinlilerin planlama ve uygulamalarının bir sonucudur. Büyük gizlilik bu operasyonu büyük ölçüde başarılı kılmıştır"ifadelerini kullandı. 

Nasrallah, İsrail'in Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu insanları "sadece müzakere" ile geri alabileceğini söyledi.

Nasrallah, ""Hamas'ın operasyonunun, İsrail'le devam eden tarihi savaşta yeni evre başlattığını" belirtti.

Hizbullah lideri, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının "doğru, akıllıca ve cesurca olduğunu, ayrıca doğru zamanda yapıldığını" iddia etti.

Nasrallah, "İsrail'in şimdi yaptığı hata, gerçekleştiremeyeceği hedefler açıklamaktır" dedi.

"Gazze'de yaşananlardan Amerika sorumlu"

Nasrallah, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşananlardan ABD'nin sorumlu olduğunu savunarak "İsrail'in sadece bir yürütme aracı olduğunu bilmeliyiz" dedi. 

ABD'nin Gazze'de yaşananlardan sorumlu tutulması gerektiğini söyleyen Hizbullah lideri, "Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in kınanmasını engelleyen ABD'dir ve Gazze'de ateşkesi engelleyen de ABD'dir. Gazze'deki savaşı yürütenler Amerikalılardır ve saldırganlıklarının bedelini ödemelidirler" ifadelerini kullandı. 

"Bugün sessiz kalan herkes dini varsa dini, onuru varsa onurunu gözden geçirmelidir"

"El Aksa Tufanı savaşı, ABD, İngiltere ve İsrail tarafından temsil edilen vahşet ve barbarlığa karşı bir insanlık savaşıdır" diyen Nasrallah, "Bugün sessiz kalan herkes, eğer insansa insanlığını, eğer dini varsa dinini ve eğer onuru varsa onurunu yeniden gözden geçirmelidir" dedi. 

Gazze'deki savaşın "önceki savaşlar" gibi olmadığını, belirleyici ve tarihi bir savaş olduğunu savunan Nasrallah, "Savaşın hedefleri saldırganlığın durdurulması, direnişin zafere ulaşması ve Hamas'ın Gazze'de zafer kazanmasıdır" dedi. 

Lübnan'ın İsrail'in varlığından en çok zarar gören ülkelerden biri olduğunu söyleyen Hizbullah lideri, "Gazze'nin zaferi bölgedeki tüm ülkelerin zaferidir ve Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan'ın ulusal çıkarları içindir" dedi. 

Gazze'ye yönelik saldırıyı durdurmak için Arap ve İslam ülkelerine seslenen Nasrallah, "Arap ve İslam ülkeleri İsrail ile ilişkilerini kesmeli, büyükelçilerini geri çekmeli ve İsrail'e petrol ve gaz sevkiyatını durdurmalıdır" dedi ve "Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak ve yaralıları çıkaramayacak noktaya mı ulaştı?" diye sordu.