Kenya'da vergi artışlarına karşı gösteriler tırmanırken parlamentonun bir bölümü alevler içinde kaldı. En az beş protestocu da polis tarafından vurularak öldürüldü. Pek çok kişi ülkenin mali sıkıntılarının sorumlusu olarak yolsuzluğu gösteriyor; vergi mükellefleri devletin şeffaflığına duyulan güven eksikliği nedeniyle daha fazla vergi ödemek istemiyor.

BBC haberine göre, vergi artışı içeren mali yasa tasarısına karşı protestolar günlerdir devam ediyor. Ancak salı günü milletvekillerinin değiştirilmiş bir tasarıyı geçirmesiyle bu gerginlik tırmandı. Protestocular parlamentoya girerek kompleksin bazı kısımlarını ateşe verdi. Yasama organının otoritesini simgeleyen tören topuzu çalındı.

Kenya Tabipler Birliği'ne göre polis gerçek mühimmatla ateş açarak en az beş kişiyi öldürdü.  

Rutto'dan sert tepki

Orduyu göreve çağıran Başkan William Ruto, "Barışçıl protestocularmış gibi davranan suçluların halka, onların seçilmiş temsilcilerine ve anayasamız kapsamında kurulmuş kurumlara karşı terör salması ve cezadan muaf olmayı beklemesi ne doğru, ne de akla yatkındır." diye konuştu.

Plastik mermiler ve göz yaşartıcı gaz da dahil olmak üzere yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralı protestocularla ilgilenmek için Nairobi'de bir sağlık kampının kurulduğu bir katedralde, doktorların askerler tarafından binadan dışarı zorla çıkarıldığı görüldü.

Muhalefetten protestoculara destek

Eski cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Kenya liderlerinin "güç ve otoritenin kendilerine halk tarafından bağışlandığını bilmeleri gerektiğini" söyleyerek diyalog çağrısında bulundu. Afrika'nın önde gelen düzen karşıtı isimlerinden ikisi, Ugandalı muhalefet lideri Bobi Wine ve radikal Güney Afrikalı politikacı Julius Malema, protestoculara desteklerini ifade ettiler.

Hükümet orijinal tasarıdaki bazı önerilere geri adım atsa da protestocular yasanın tamamının geri çekilmesini talep etti.

23 yaşındaki Maureen Awuor, BBC'ye şunları söyledi: "Sesimiz duyulmalı... Biz yeni nesiliz, dolayısıyla bizi duymaları gerekiyor."

12 vali merkeze çekildi, daha önce AK Parti'den aday olan iki isim valiliğe döndü 12 vali merkeze çekildi, daha önce AK Parti'den aday olan iki isim valiliğe döndü

Batılı ülkeler şiddetten duydukları endişeyi dile getirerek sükunet çağrısında bulundu.

Editör: Ömür Ünver