Uzun güvenlik kuyruklarından ve gecikmiş uçuşlardan tıklım tıklım trenlere ve tampon tampon trafiğe kadar, seyahat etmek rahatsız edici bir deneyim olabilir. Ancak bazı insanlar için seyahatin stresleri daha da şiddetli olabilir. Kalabalık gürültülü alanlar, karmaşık sosyal etkileşimler ve rutindeki ani değişiklikler, otizm spektrumunda olanlar da dahil olmak üzere nörolojik farklılığı olan gezginler için özellikle zordur.

Otizm, iletişim, sosyal etkileşimler ve duyusal girdideki farklılıklarla belirginleşen karmaşık bir durum. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre , dünya çapındaki çocukların yaklaşık yüzde 1'ini etkiliyor. Semptomların aralığının ve şiddetinin değişmesi nedeniyle gezginlerin ihtiyaç duyduğu belirli düzenlemelerin de farklılık gösterebileceği anlamına geliyorr.

BBC'nin haberine göre, seyahat, özellikle de ihtiyaçları ve hassasiyetleri dikkate alındığında otizm spektrumlu insanlar için de çok eğlenceli olabilir.  Dört yaşında otistik olarak teşhis edilen en çok satan yazar ve konuşmacı Kerry Magro, "Seyahat etmenin en büyük avantajlarından birinin, otizm spektrumlu insanların neler yapabileceği fikrini genişletme fırsatı vermesi olduğunu düşünüyorum. Sosyal becerilere, iletişime, uyum sağlama yeteneğine ve ayrıca bireyler olarak kim oldukları ve ne yapmaktan hoşlandıkları konusunda öz farkındalıklarına yardımcı olabilir" ifadelerini kullanıyor.

Bazı temel bilgiler ve basit düzenlemeler otizm spektrumlu insanların seyahat deneyimlerinde büyük fark yaratabiliyor. Destinasyonlar da ziyaretçilerine bunları sağlamak için giderek daha fazla çalışma yapıyor. Uluslararası Yetkilendirme ve Sürekli Eğitim Standartları Kurulu (IBCCES), 20 yıldan uzun bir süredir otizm spektrumlu ve diğer nörolojik farklılığı olan ziyaretçilere daha misafirperver olmak isteyen dünya çapındaki otellere, seyahat profesyonellerine ve ziyaretçi bürolarına eğitim sağlıyor. Şu ana kadar 300'den fazla işletme Otizm Sertifikalı Merkez olarak listelenirken üçü de tamamen sertifikalı destinasyon konumunda bulunuyor. Dubai ve ABD'deki Greater Palm Springs bölgesi de dahil olmak üzere şu anda sertifika alma sürecinde olan yeni yerler de bulunuyor.

IBCCES Başkanı Meredith Tekin BBC'ye, "Eğitimlerimizde, alanında uzman kişilerin yanı sıra otizm spektrumlu ve nürolojik farklılığı bulunan bireylerin en iyi uygulamalarını da bir araya getiriyoruz. Bu nedenle, bireylerin eğitimlerde yaşadıkları deneyimleri ve önerilerini paylaştıklarını göreceksiniz" dedi.

Ankara vergi rekortmenleri; 100 kişiden 70'i ismini gizli tuttu! Ankara vergi rekortmenleri; 100 kişiden 70'i ismini gizli tuttu!

Autism Travel listesinden ulaşılabiliyor

IBCCES, duyusal farkındalık ve otizm spektrumlu insanlara karşı genel hassasiyete odaklanan eğitimler sunuyor. Ayrıca, otizm spektrumlu gezginlere yönelik ek fırsatları belirlemek için otellere ve ortak şehirlere ara sıra yerinde ziyaretler düzenleniyor. Kuruluşun amacı, destinasyonların otizm dostu hale gelmesine yardımcı olmak ve seyahat alanındaki çalışanların erişilebilirlik ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak. Eğitimler tamamlandıktan sonra IBCCES'in "otizm sertifikalı" olarak kabul ettiği destinasyonları ve ilgi çekici yerleri derleyen  Autism Travel sitesinde  yeralıyor.

 "Sertifikalı Otizm Destinasyonları", bölgedeki turizmle ilgili çoğu organizasyonun eğitim aldığı yerlerdir; "Otizm Sertifikalı Şehirler" ise şehrin dört bir yanındaki organizasyonların ve işletmelerin sertifika aldığı yerlere veriliyor.

Sertifika alan en son yer, Ağustos 2024'te sertifika alan Michigan, Traverse City. Traverse City, güzel doğal manzarası ile biliniyor. İşletme görevlisi Whitney Waara'ya göre , otizm sertifikalı bir yer olma yolundaki itici güç, daha fazla insanın şehrin tadını çıkarabilmesi isteği. Waara, "Yerimizin herkese açık olmasını sağlamak için gerçekten çalışıyorduk. Son birkaç yıldır, ihtiyaçları ne olursa olsun gelen tüm gezginleri karşılamaya hazır olduğumuzdan emin olmak bizim için önemli bir öncelikti." diye konuştu.

Çeşitli gürültü önleyici kulaklıklar gibi otizm dostu olanaklar uyguladı

Girişim,  oğlu otizm spektrumunda olan ve şehrin  yakın zamanda aldığı sertifikayı vurgulayam Traverse City'deki Dennos Müzesi'nin yönetici direktörü Craig Hadley için özellikle heyecan verici bir projeydi. Hadley, BBC'ye verdiği demeçte, "Basit bir şey gibi görünüyor, ancak bir ebeveyn olarak, konuştuğunuz kişinin nereden geldiğinizi ve bu kaynağın o aile için neden önemli olduğunu anlaması çok şey ifade ediyor" dedi.  

Müze sertifikasyon sürecine katılarak çalışanlara eğitim verdi ve sessiz alanlar, duyusal haritalar ve birçok otizm spektrumlu insan gibi sese karşı özellikle hassas olan ziyaretçiler için çeşitli gürültü önleyici kulaklıklar gibi otizm dostu olanaklar uyguladı. Dennos Müzesi ayrıca duyusal dostu Cadılar Bayramı Herkes İçin gibi birkaç otizm dostu etkinlik planladı .

Şehrin turizm kurulunun bir girişimi olarak başlayan ve CEO'nun otistik bir çocuğun ebeveyni olarak edindiği deneyimle başlayan bu girişim, belediye başkanının planlardan haberdar olmasıyla hızla şehir çapında bir harekete dönüştü.  

"Bunun yapılması gereken doğru şey olduğunu biliyorduk"

Visit Mesa'da destinasyon deneyimi ve savunuculuk başkan yardımcısı Alison Brooks, "Biz buna öncülük ettik ve açıkçası bunu belediye başkanı ve şehir yetkilileriyle paylaştık ve bu organik olarak büyüdü. Bence bu, mükemmel zamanlama gibi olan şeylerden biriydi. Birçok insan bir şekilde otizmden etkileniyor. Bu yüzden, elbette, bunun yapılması gereken doğru şey olduğunu biliyorduk." dedi.

Tüm şehrin sertifikalandırılması için Mesa'nın çeşitli sektörlerde (özellikle turizm, eğitim ve sağlık) en az üç işletme ve kuruluşun bu süreçten geçmesi gerekiyordu. Ancak, şehrin dört bir yanındaki çok sayıda işletme kaydoldu. Aslında o kadar çok ki, Mesa artık oteller, restoranlar ve turistik yerler dahil olmak üzere şehrin tüm sertifikalı merkezlerini listeleyen bir " Limitless Life Live " pasaportu sunuyor. Visit Mesa'nın web sitesindeki Autism Travel sayfası ayrıca ziyaretçilerin evden ayrılmadan önce indirip çevrimiçi olarak izleyebilecekleri şehrin en popüler yedi destinasyonuna ait ücretsiz duyusal rehberler sunuyor.

Kerry Magro, gelişmeleri şehirlerin ve destinasyonların otizm konusunda kendilerini eğitme ve nörolojik farklılığı bulunan gezginlere daha anlayışlı olma konusunda artan istekliliğini görmek olumlu bir işaret. 

Editör: Ömür Ünver