Şampiyon pilotlar, 30 kadın Co-Pilotu pistlere hazırladı Şampiyon pilotlar, 30 kadın Co-Pilotu pistlere hazırladı

Papa Francis, Katolik Kilisesi'nin başında geçirdiği 12 yılın ardından 88 yaşında hayatını kaybetti. Şubat ayının ortasında çift taraflı bronşit rahatsızlığı nedeniyle Roma'daki Gemelli Hastanesi'nde kalmış, 37 gün boyunca hastanede kalmıştı. Papa ayrıca Hristiyanlık tarihinde önemli bir yeri olan Birinci İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümünü kutlamak için 26 Mayıs'ta Türkiye'ye geleceğini duyurmuştu. 

Vatikan, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda Papa Francis'in ikametinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Papa kısa süre önce çifte zatürre nedeniyle Roma'da uzun süre hastane kalmıştı. 

Vatikan duyurdu

Vatikan News haberine göre; Kardinal Kevin Farrell, Papa Francis'in ölümünü şu sözlerle duyurdu: 

“Sevgili kardeşlerim, Kutsal Babamız Francis'in vefatını derin bir üzüntüyle bildirmek zorundayım. Bu sabah saat 07.35'te Roma Piskoposu Francis, Peder'in evine döndü. Tüm yaşamını Rab'be ve O'nun Kilisesi'ne hizmet etmeye adamıştı. Bize İncil'in değerlerini sadakatle, cesaretle ve evrensel sevgiyle, özellikle de en yoksul ve en dışlanmış olanlar lehine yaşamayı öğretti. Rab İsa'nın gerçek bir öğrencisi olarak verdiği örnek için büyük bir minnettarlıkla, Papa Fransuva'nın ruhunu Tek ve Üçlü Tanrı'nın sonsuz merhametli sevgisine emanet ediyoruz.”

PAPA FRANCİSCUS KİMDİR?

Papa Franciscus (Jorge Mario Bergoglio), 17 Aralık 1936’da Arjantin’in Buenos Aires kentinde doğdu. İtalyan göçmen bir ailenin çocuğu olan Bergoglio, 13 Mart 2013’te Katolik Kilisesi’nin 266. papası seçilerek Papa Franciscus adını aldı. 12 yıl boyunca Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

Kimya teknisyenliği eğitimi alan Bergoglio, 1958’de Cizvit Tarikatı’na katıldı. Felsefe ve ilahiyat eğitimi aldıktan sonra 1969’da rahip olarak atandı. 1992’de Buenos Aires Yardımcı Piskoposu, 1998’de ise Başpiskoposu oldu. 2001’de Papa II. John Paul tarafından kardinal unvanı verildi.

Papa Franciscus, mütevazı yaşam tarzı, sosyal adalet vurgusu ve çevre sorunlarına duyarlılığıyla tanındı. 2015’te yayımladığı “Laudato Si” ansiklopedisiyle iklim değişikliğine dikkat çekti. Yoksullukla mücadele, dinler arası diyalog ve göçmen hakları gibi konularda aktif rol aldı. Kilise içindeki reform çabaları ve cinsel istismar skandallarıyla mücadelede kararlı adımlarıyla bilindi.

Hatırlanacağı gibi Papa Franciscus'un Hristiyanlık tarihindeki Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümünü kutlamak için 24-26 Mayıs 2025’te Bursa’nın İznik ilçesini ziyaret etmesi planlanıyordu. 2024 yılı sonlarında başlayan sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılmış, bronşit, zatürre ve astım krizi gibi rahatsızlıklarla mücadele etmişti. Papa Franciscus, Mart 2025’te taburcu edilse de, sağlık durumu Bursa ziyaretinin gerçekleşmesine izin vermedi.

Editör: TE Bilisim