Kritik NATO zirvesi öncesinde, Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve birçok şehri hipersonik Kinzhal füzeleriyle vurdu. Ukrayna genelinde en az 31 kişinin öldüğü saldırıların Rusya'nın iki yıldır sürdürdüğü geniş çaplı işgalin en kötü saldırılardan biri olduğu belirtildi. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bugün düzenlediği saldırılarda şu ana kadar en az 31 kişinin öldüğünü, 150'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, saldırının sonuçlarına ilişkin resmi değerlendirmeler devam ettiği için net yaralı sayısının hala bilinmediğini söyledi. 

Kliçko, başkente düzenlenen saldırının iki yıldır süren geniş çaplı Rus işgalinin "en kötü saldırılarından biri" olduğunu belirtti.

Askeri yönetim başkanı Sergiy Popko, Kiev'i hedef alan Rus füze saldırılarında en az yedi kişinin öldüğünü söyledi. Popko, "Bu dakika itibariyle yedi kişinin öldüğü bildirildi. Bilgiler güncelleniyor" açıklamasında bulundu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın en gelişmiş Rus silahlarından biri olan Kinzhal hipersonik füzelerini kullanarak başkenti vurduğunu söyledi. Kinzhal füzelerinin ses hızının 10 katı hızla uçması nedeniyle önlenmesinin çok zor olduğu bildiriliyor.

Görgü tanıklarına ve yerel yayın organlarına göre Ukrayna'nın başkentindeki binalar patlamalar nedeniyle sallandı.

Kiev yerel yönetimi Solomianskiy, Dniprovskiy, Holosiivskiy ve Shevchenkivskiy bölgelerinde füzelerden düşen enkazların yangın çıkardığını bildirdi. Saldırılar sonrasında Kiev'in çeşitli mahallelerinden kalın duman bulutları yükseldiği görüldü. 

Euronews'un aktardığı habere göre Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrii Yermal, saldırı sırasında çok sayıda insanın sokaklarda bulunduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı: Çocuk hastanesi de hedef alındı

Ambulansların Solomianskiy bölgesine doğru yola çıktığını belirten Yermal, bir çocuk hastanesinin de füze saldırısında hedef alındığını aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Pazartesi günü 40'tan fazla füzeyle Kiev, Dnipro, Krivyi Rih, Slovyansk, Kramatorsk şehirlerini hedef aldığını belirtti. 

Etki Ajanlığı tepkisi: Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını ciddi şekilde ihlal edecektir Etki Ajanlığı tepkisi: Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını ciddi şekilde ihlal edecektir

Ukrayna'nın Krivyi Rih kentine yönelik saldırılarında Pazartesi günü en az 10 kişinin öldüğü ve 31 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Sağlık Bakanı: Çocuk Hastanesi boşaltıldı

Ukrayna Sağlık Bakanı, Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'nin elektrik, oksijen ve su kesintisi nedeniyle boşaltıldığını söyledi.

Viktor Lyashko, burada tedavi gören çocukların başka hastanelere nakledildiğini söylüyor.

Ukrayna televizyonuna hastane sahasında verdiği röportajda, "Bugün en önemli şey paniğe kapılmamak ve mümkün olduğunca çok sayıda hayat kurtarmaktır" dedi.

Bakan, saldırı sırasında üç ameliyatın yapıldığını da sözlerine ekledi.

Kritik NATO zirvesinden birkaç gün önce

Saldırı Washington'da yapılacak üç günlük kritik NATO zirvesinden birkaç gün önce meydana geldi.

11 Temmuz'da yapılacak NATO-Ukrayna Konsey toplantısı, 32 üye ülkenin Ukrayna'ya destek stratejisini belirlemeyi amaçlıyor.

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım'ın işgalinden kısa sonra, Donbas'ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya'nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtılar ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdular. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna'nın "Nazilerden arındırılması gerektiğini" öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

BM: Savaşta çocukların öldürülmesi 'vicdansızlık'  

BM de Ukrayna genelindeki Rus saldırılarını kınayarak "düzinelerce insanın öldüğünü ve yaralandığını" bildirdi.

Gündüz saatlerinde meydana gelen nadir saldırıda en az 31 kişi hayatını kaybetti, bunlardan ikisi Kiev'deki bir çocuk hastanesinde öldürüldü.

Ukrayna'daki insani yardım koordinatörü Denise Brown, "Bu savaşta çocukların öldürülmesi ve yaralanması vicdansızlıktır. Uluslararası insancıl hukuka göre hastaneler özel korumaya sahiptir. Siviller korunmalıdır." dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Gerçeği yansıtmıyor

Ukrayna’nın savunma sanayi tesislerine ve hava üslerine yönelik yüksek hassasiyetli silahlarla grup saldırısının düzenlendiğini bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Rusya’nın sivil hedefleri vurduğu yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ve yeni bir provokasyon olduğunu kaydetti.

Bakanlığın açıklamasında, Ukrayna ordusunun Rus enerji tesislerine ve işletmelerine zarar verme girişimlerine karşılık olarak Ukrayna’nın savunma sanayi tesisleri ve hava üslerine yönelik yüksek hassasiyetli silahlarla toplu füze saldırısı düzenlendiği belirtilirken, “Tüm hedeflere ulaşılmış olup, belirlenen tüm hedefler yok edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Ömür Ünver