Dünya

'Tarihin en sıcak haziran ayı' olarak kayıtlara geçti

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre, 2024 Haziran ayı, şimdiye kadarki en sıcak Haziran ayı olarak kaydedilen 13. ay oldu

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre, 2024 Haziran ayı, şimdiye kadarki en sıcak Haziran ayı olarak kaydedilen 13. ay oldu, ayrıca sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat derece daha sıcak olan 12. ay olarak da tarihe geçti.

Ayrıca, sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat derece daha sıcak olan 12. ay olarak da tarihe geçti.

Copernicus'un önemli iklim bilimcilerinden Nicolas Julien, "Paris Anlaşması tarafından belirlenen kritik sınıra doğru yaklaşıyoruz. Küresel sıcaklık artışı hızla devam ediyor," dedi.

1,5 derece sıcaklık artışı sınırı, 2015 Paris İklim Anlaşması'nda neredeyse tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edilen kritik bir ısınma eşiğidir. Ancak Julien ve diğer meteorologlar, bu eşiğin 20 veya 30 yıl gibi uzun bir süre içinde aşılmayacağını düşünüyorlar.

Copernicus Direktörü Carlo Buontempo ise şunları ekledi: "Bu istatistiksel bir anormallikten daha fazlasıdır ve devam eden iklim değişikliğinin bir göstergesidir."

Bilim insanları, Dünya'nın uzun süredir devam eden sıcaklık rekorunun yakında sona erebileceğini, ancak bunun iklimdeki kaosun sona ereceği anlamına gelmediğini belirtiyorlar.

Haziran ne kadar sıcak geçti?

Copernicus verilerine göre, Haziran 2024 dünya genelinde ortalama 16,66 santigrat dereceyle son 30 yıl ortalamasının 0,67 derece üzerinde seyretti.

Geçen yıl kırılan en sıcak Haziran ayı rekorunu 0,14 dereceyle geçerek, 1940 yılına kadar uzanan Copernicus kayıtlarında Temmuz ve Ağustos aylarının ardından en sıcak üçüncü ay oldu.

Nicolas Julien, rekorların her ay kırılmadığını ancak son 13 ayda belirgin farklarla kırıldığını belirtti.

Texas A&M Üniversitesi iklim bilimcisi Andrew Dessler ise şunları söyledi: "Bu durum ne kadar kötü? Zenginler için sadece bir rahatsızlık, ancak yoksullar için acı verici. Gelecekte, sadece rahatsızlık duymak için gereken servet miktarı, çoğu insan acı çekene kadar artacak."

Seller, fırtınalar, kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları

Nicolas Julien, uzun vadeli 1,5 derece sıcaklık artışı eşiğine ulaşmadan bile, "aşırı iklim olaylarının sonuçlarını gördük" diyerek, seller, fırtınalar, kuraklıklar ve sıcak hava dalgalarına dikkat çekti.

Copernicus'a göre, Haziran ayındaki sıcaklar Avrupa'nın güneydoğusu, Türkiye, Kanada'nın doğusu, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısı, Meksika, Brezilya, Sibirya'nın kuzeyi, Orta Doğu, Afrika'nın kuzeyi ve Antarktika'nın batısını daha fazla etkiledi. 

Geçen ay Pakistan'da sıcaklıkların 47 dereceye kadar çıkması nedeniyle doktorlar binlerce sıcak çarpması şikayetiyle gelen hastalarla ilgilenmek zorunda kalmıştı.

Copernicus verilerine göre, Haziran ayı aynı zamanda dünya yüzeyinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan okyanusların ısı rekoru kırdığı 15. ay oldu.

Julien ve diğer meteorologlar ise bu değişimin büyük kısmının kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasıyla salınan sera gazlarından kaynaklandığını belirtti.

Ayrıca, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle artan sera gazları atmosferde sıkışan ısının büyük bir kısmının doğrudan okyanusa gittiğini ve bu nedenle okyanusların ısınma ve soğuma sürelerinin daha uzun sürdüğünü açıkladılar.