JS Sazanami adlı deniz muhribi, çarşamba günü Avustralya ve Yeni Zelanda gemilerinin eşliğinde boğazı kuzeyden güneye geçti. Japon bakanlar, geminin Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikata katılmak üzere yola çıktığını söyledi.

ABD ve müttefikleri, 180 kilometre uzunluğundaki Tayvan Boğazı'nda seyrüsefer serbestliğini korumak amacıyla devriyelerini artırdı.

Hem ABD hem de Tayvan, bu hattın küresel konteyner filosunun yaklaşık yarısının geçtiği, uluslararası suların bir parçası olan ve tüm deniz araçlarına açık olan önemli bir nakliye ve ticaret rotası olduğunu söylüyor.

Boğaz üzerinde egemenlik ve yargı yetkisi iddia eden Pekin ise aynı fikirde değil.

Onlarca yıl boyunca ABD Pasifik filosu boğazdan düzenli olarak geçen tek yabancı donanmaydı. Ancak yakın zamanda Kanada ve Avustralya, Britanya ve Fransa da onlara katıldı. İki hafta önce Almanya, on yıllardır ilk kez iki donanma gemisini boğazdan geçirdi.

Çin ordusu, Almanya'yı 13 Eylül'de boğazdan geçerek güvenlik risklerini artırmakla suçladı ancak Berlin, uluslararası standartlara uygun davrandığını söyledi. Bu gelişme, 22 yıl sonra bir Alman donanma gemisinin boğazı ilk geçişiydi.  

BBC'nin haberine göre, bu geçişlerin Çin'e Amerika ve müttefiklerinin Pekin'in iddialarını kabul etmediğini göstermeyi amaçlıyor.

Papa'dan Lübnan çağrısı Papa'dan Lübnan çağrısı

Japonya, Avustralya, Hindistan ve ABD'den oluşan Dörtlü Güvenlik Konseyi liderleri, geçen hafta Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki artan saldırganlığına karşı deniz güvenliği konusunda iş birliğini genişleteceklerini açıkladılar.

Editör: Ömür Ünver