AnaManşet

Türkiye, en kırılgan ekonomiler arasında

Merkezi Washington’da bulunan Küresel Kalkınma Merkezi tarafından gelişmekte olan 37 ülke içinde yapılan "dış şoklara karşı dayanıklılık” klasmanında Türkiye sondan 7. sırada yer aldı

Listede küresel mali koşullardaki kötüleşme nedeniyle en fazla savunmasız durumda kalan ülkelerin başında Sri Lanka, Arjantin gösterildi. Türkiye, Tunus, Pakistan, Bolivya, Mısır’ın ardından sondan 7 sırada yer aldı. Türkiye’yi El Salvador ve Brezilya izledi.

Araştırma, 37 gelişmekte olan ülke içinde Endonezya, Peru ve Bulgaristan'ın gruptaki en dirençli ülkeler olduğunu ortaya koyarken, Çin’in Covid-19 salgını öncesi dönemden bu yana mali dayanıklılıkta keskin bir bozulma yaşadığı uyarısı yapıldı.

Küresel Kalkınma Merkezi tarafından yayınlanan dayanıklılık göstergesi, bir dış şokun gerçekleşmesi durumunda hangi ülkelerin ekonomik ve mali açıdan en çok etkileneceğini ortaya koymaya çalışıyor.

Bu incelemede ortaya konan bulgular, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve hükümetler tarafından yayınlanan verilere dayanıyor.

Covid-19 sonrası en fazla güç kaybeden Çin

Buna göre Çin, 37 ülkeden oluşan bir örneklemede dış şoklar karşısında "en fazla zayıflayan ülke" olarak belirlendi.

Pekin 2019'da gelişmekte olan ekonomiler içinde en dirençli 9. ülke olarak gösterilirken, 2023'te 18. sıraya geriledi.

Euronews haberine göre, Ekonomist Liliana Rojas-Suarez tarafından kaleme alınan araştırmada, gelişmekte olan piyasaların artık genel olarak 2019'a göre daha savunmasız olduğu görüşü ön plana çıkarıldı.

En savunmasız ülkeler Sri Lanka ve Arjantin

Ciddi bir dolar kıtlığı, Sri Lanka'yı geçen yıl 1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü mali krizine sürüklerken, geçen yıl mayıs ayında bu ülke ilk dış borç temerrüdünü ilan etmek zorunda kaldı.

Arjantin on yıl içinde altıncı kez resesyona girerken, üç haneli enflasyon ve merkez bankası yabancı kur net rezervleri eksiye düştü.

Küresel Kalkınma Merkezi araştırması, aynı zamanda gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde borç sürdürülebilirliğinin son dört yılda azaldığını gösterdi.

Rojas-Suarez, 2019'da yalnızca Tunus, Pakistan, Arjantin ve Sri Lanka'nın dış finansman ihtiyacının yüzde 100'ün üzerinde olduğunu hatırlatarak, “Şimdi ise mercek altına aldığımız 37 ülkeden 12'si, yani yaklaşık üçte biri bu durumda." dedi.

Rojas-Suarez, bu ülkelerin çok büyük ve sürdürülemez büyüklükte kamu borç oranlarına sahip olduğunu sözlerine ekledi

Küresel Kalkınma Merkezi’nin araştırmasında, kısa vadeli dış borç, ve cari açıkların uluslararası rezervlere oranı ölçülerek bu ülkelerin dış finansman ihtiyaçları hesaplandı.

Türkiye, 2019'da sondan 10 sırada yer almıştı.