Hamas, İsrail ile onlarca rehinenin serbest bırakılmasını da içeren taslak anlaşmayı salı günü onayladı.
Uluslararası ajanslar, anlaşmanın kopyası olduğu iddia edilen bir metne ulaşırken, Mısır ve Filistinli iki yetkili, bunu "gerçek anlaşma metni" olarak doğruladı.
İsrail'den bir yetkili ise, görüşmelerin ilerlediğini teyit ederken, henüz son aşamaya varılmadığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı günü yaptığı bir açıklamada, ateşkeste son sözün Hamas'a bırakıldığını vurgulayıp, "Hiç bu kadar yakın olmamıştık," dedi.
Blinken, Hamas ve İsrail taraflarının resmi duyuruyu her an yapabileceğini aktardı.
ABD, Mısır ve Katar, 7 Ekim 2023'te Hamas militanlarının İsrail sınırını aşıp sivil ve asker 1200 kişiyi öldürmesi ve 250 kadar insanı rehin alması sonrası İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgaliyle devam eden savaşı sona erdirebilmek için ateşkesi sağlamak adına birden fazla defa zemin yokladı.
Şu an Gazze Şeridi'nde hala 100 kişinin rehin tutulduğu, bunların en az üçte birinin öldüğü düşünülüyor.
Tarafların yeşil ışık yakacağı herhangi bir anlaşma, Orta Doğu'da bugüne kadarki en ölümcül savaşın sona erdirilmesi anlamına gelecek. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yüzde 90'ı çatışma ortamı nedeniyle evlerini terk etti ve birçoğu açlık tehdidi altında.
Öte yandan, tarafların Katar'da son şeklini vereceği bir anlaşmanın hemen yürürlüğe girmeyeceği de biliniyor. Bu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabinesinin onayına bağlı.
Hamas tarafından yapılan son açıklamada, müzakerelerin son aşamasına varıldığı detayına yer verildi.
Anlaşma neleri içeriyor?
ABD Başkanı Joe Biden'ın hazırladığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) onaylanan üç aşamalı anlaşmanın ilk ayağında rehine - mahkum takası bulunuyor.
Altı hafta sürecek bu ilk aşamada Hamas, Gazze Şeridi'ndeki 33 rehineyi teslim edecek, İsrail tarafı da müebbet hapis cezasına çarptırılmış yüzlerce Filistinliyi gönderecek.
42 gün devam edecek bu aşama sırasında İsrail, Gazze Şeridi'nde insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki birliklerini geri çekecek.
Evlerinden edilmiş Filistinliler, mahallelerine dönecek ve Gazze Şeridi'ne her gün 600 kamyon yardım malzemesi ulaştırılacak.
İkinci aşamadaki görüşmeler, henüz birinci aşamanın vaatleri yerine getirildiği sıra gerçekleştirilecek.
Taslağa göre Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tam anlamıyla geri çekilmesine karşılık olarak kalan rehineleri teslim edecek. Bu yerler arasında Philadelphi ve Netzarim koridorları da bulunuyor.
Hamas, İsrail Gazze'den çekilmediği sürece rehineleri bırakmamayı, Başbakan Netanyahu da Hamas sona erene kadar savaşın devam edeceğini söylüyordu.
Gazze'de alternatif bir yönetim şekli benimsenmediği sürece Hamas'ın kontrolü elinde tutmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuluyor.
Son olarak üçüncü aşamada, Hamas hayatını kaybeden rehinelerin cesetlerini İsrail'e iade edecek ve Gazze'nin yeniden inşasına başlanacak.