Z kuşağı, kendileri için tam anlamıyla hazır olmayan bir iş gücüne girmeye başlıyor.
Eğitim ve kariyer danışmanlık platformu Intelligent'ın yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, birçok yeni mezun iş hayatına uyum sağlayamama konusunda şikayetlerle karşı karşıya kalırken, işverenler onları işe alma konusunda giderek daha fazla tereddüt yaşadıklarını bildiriyor.
Yaklaşık bin işe alım yöneticisinin katıldığı bir ankete dayanan raporda, altı işverenden birinin Z kuşağını işe almaktan kaçındığı, bunun temel nedeninin ise bu kuşağın hak sahibi ve kolayca kırılan bir yapıya sahip olması olduğu belirtildi.
Ayrıca, 1997 ile 2010'ların başı arasında doğanları kapsayan bu kuşağın yarısından fazlası, güçlü bir iş ahlakından yoksun olduğunu, iletişim kurmakta zorlandığını, geri bildirimleri iyi idare edemediğini ve genel olarak iş gücünün taleplerine hazırlıksız olduğunu söyledi.
Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Haas İşletme Okulu'nda kıdemli öğretim görevlisi olan Holly Schroth, Z kuşağının iş deneyimi kazanmak yerine üniversite rekabet gücünü artırmak için ders dışı faaliyetlere odaklanmasının, iş yeri ve patronlarıyla nasıl başa çıkacakları konusunda gerçekçi olmayan beklentilere yol açtığını açıkladı.
Schroth, Euronews Next'e, "Z kuşağı, müşteriler, danışanlar ve iş arkadaşlarıyla sosyal etkileşim için gereken temel becerileri ve iş yeri görgü kurallarını bilmiyor." dedi.
"Sonuç olarak, yeni çalışanı uygun şekilde işe almak ve ona yeterli eğitim vermek şirketin sorumluluğundadır. Ayrıca, patronun bir yönetici olduğu kadar bir koç olarak da hareket etmesi gerekir," diye ekledi.
Ankete katılan şirketlerin çoğunluğu, bu yıl işe aldıkları yeni üniversite mezunlarını işten çıkardıklarını bildirdi.
Bu kararların alınmasının ardındaki nedenler arasında çalışanların motivasyon eksikliği, profesyonellik eksikliği, iletişim becerilerinin zayıflığı gibi nedenler yer aldı.
İş arama sürecinde ebeveyn desteğine aşırı derecede bağımlı
Nisan ayında yayınlanan ayrı bir araştırmada, Z kuşağı çalışanlarının iş arama sürecinde ebeveyn desteğine aşırı derecede bağımlı olduğu ortaya kondu.
ResumeTemplates tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık bin 500 genç iş arayanla yapılan ankete göre, gençlerin yüzde 70'i iş arama sürecinde ebeveynlerinden yardım istediğini itiraf etti.
Yüzde 25'i ise mülakatlara ebeveynlerini de getirdi, birçoğu ise iş başvurularını ebeveynlerinden yaptırdı ve özgeçmişlerini yazdırdı.
Yeni mezun olarak nasıl iş bulabilirim?
İşverenler, işe alınma şanslarını artırmak için aradıkları en önemli özellikler arasında inisiyatif alma ve olumlu tutumun yer aldığını vurguladı.
Yöneticiler ayrıca stajlar veya işler yoluyla gerçek dünya deneyimine ve daha az ölçüde uygun bir sosyal medya varlığına sahip olmaya ve siyasi tartışmalardan kaçınmaya değer veriyorlar.
Nguyen, "İlk işlerine yeni başlayan mezunlar, modası geçmiş normlara uyarak değil, saygılı ve işlerine bağlı olarak profesyonelliklerini göstermelidirler" dedi.
Schroth, işverenlerin şu anda Z kuşağını işe alma konusunda daha fazla işten çıkarma ve onları iş gücüne entegre etmede yaşanan zorluklar nedeniyle tereddüt etseler de, Z kuşağının hâlâ iş gücünün yüzde 25'inden fazlasını oluşturduğunu vurgulayarak, "Sonuç olarak, şirketlerin eğitime daha fazla para ve zaman harcaması gerekiyor ve Z kuşağı başarılı olacak" diye konuştu.