Aynı ayda başlayan La Niña havasının 2025'e, sıcaklık rekorları kıran 2023 ve 2024'ten daha serin bir başlangıç yapması umuluyordu. Ancak Avrupa iklim servisi Copernicus'un verileriyle bu gerçekleşmedi. Şaşırtıcı Ocak sıcaklık rekoru, iklim biliminin ağır toplarından biri olan eski NASA üst düzey bilim insanı James Hansen ve diğerlerinin küresel ısınmanın hızlandığını savunan yeni bir çalışmasıyla aynı zamana denk geliyor.
Küresel sıcaklıkları ne arttırıyor?
Avrupa Hava Durumu Ajansı'nın iklim stratejik lideri Samantha Burgess, rekor sıcaklıkların en büyük etkeninin kömür, petrol ve doğal gaz yakılmasından kaynaklanan sera gazı birikimi olduğunu, ancak sıcaklık değişimine doğal katkıların beklendiği gibi davranmadığını söyledi.
Küresel sıcaklıklardaki büyük doğal etken genellikle ekvatoral Pasifik Okyanusu sularındaki doğal değişim döngüsüdür. Orta Pasifik özellikle sıcak olduğunda, bu bir El Niño'dur ve küresel sıcaklıklar yükselme eğilimindedir. Geçtiğimiz yıl önemli bir El Niño'ydu, ancak geçen Haziran'da sona erdi ve yıl başlangıçta beklenenden daha sıcaktı, kayıtlardaki en sıcak yıldı.
El Niño'nun daha soğuk yüzü olan La Niña, küresel ısınmanın etkilerini azaltma eğilimindedir ve rekor sıcaklıkların çok daha az olası olmasını sağlar. La Niña aylarca bekledikten sonra Ocak ayında başladı. Daha geçen ay, iklim bilimcileri 2025'in 2024 veya 2023 kadar sıcak olmayacağını öngörüyorlardı ve bunun başlıca nedeni La Niña'ydı.
Burgess, "Ekvatoral Pasifik küresel iklimimiz için ısınan koşullar yaratmasa da, hala rekor sıcaklıklar görüyoruz" dedi ve bunun çoğunun dünyanın geri kalanındaki okyanuslardaki rekor sıcaklıklardan kaynaklandığını bildirdi.
Ocak 2025 ne kadar sıcaktı?
Copernicus hesaplamalarına göre, Ocak 2025 küresel olarak, bir önceki en sıcak Ocak olan Ocak 2024'ten 0,09 santigrat derece daha sıcaktı ve sanayi öncesi zamanlardan 1,75 santigrat derece daha sıcaktı. Dünya, sanayi öncesi zamanların 1,5 santigrat derece üzerindeki uluslararası olarak kabul edilen ısınma sınırına son 19 ayın 18'inde ulaştı ya da geçti.
Copernicus kayıtları 1940 yılına ait olsa da, ABD ve İngiltere'deki diğer kayıtlar 1850 yılına kadar gidiyor ve ağaç halkaları gibi verileri kullanan bilim insanları, bu dönemin yaklaşık 120.000 yıldır veya insan uygarlığının başlangıcından bu yana en sıcak dönem olduğunu söylüyor.