Ölümlerin yüzde 80’inden fazlası aşırı sıcaklar nedeniyle gerçekleşti. Mekke’ye yapılan izinsiz hac yolculuklarının vaka sayısını daha da artırabileceği düşünülüyor.

Patlayan cihazlar nasıl Hizbullah'a ulaştı? Patlayan cihazlar nasıl Hizbullah'a ulaştı?

Suudi Hükümeti resmi ölü sayısını bin 301 olarak açıkladı. Hükümet açıklamasında ölenlerin yüzde 83’ünün ‘Hac yapma yetkisi olmayan’ ve ‘doğrudan güneş ışığı altında, yeterli konfor olmadan uzun mesafeler yürüyen’ kişiler olduğu bildirildi. Ölenler arasında ‘çok sayıda yaşlı ve kronik hasta’ bulunuyor. Yetkililer ölen kişilerin kimlik tespitinin yapıldığını duyurdu.

Suudi yetkililer kayıt dışı hac vakaları nedeniyle bu yıl sorunların daha da arttığını belirtti.

Suudi Arabistan, Mekke’ye yasal olarak girebilmek için her hacı adayının mevcut 1,8 milyon lisanstan birini almasını talep ediyor. Bu lisanslar birkaç bin dolar değerinde olduğu için bölgeye yasadışı yollardan girmeye çalışanların sayısı da çok fazla. Lisanssız hacı adayları klimalı, su ve gıda malzemelerine kolay erişimi olan organize tur otobüslerinde seyahat edemiyor.

Hükümet ayrıca seyahatlerin çoğunun izinsiz olmasının, kimlik tespit sürecini zorlaştırdığını ve bu durumun resmi ölü sayısının açıklanmasını geciktirdiğini iddia etti.

Suudi Arabistan’dan gelen açıklama sonrası, Mısır hükümetiyse Mekke’ye yasadışı hac ziyaretleri düzenleyen 16 turizm şirketinin lisansını iptal etme kararı aldı. Mısır’da resmi ölü sayısı 31 olarak açıklanırken Reuters 500-600 kadar Mısırlı hacı adayının Mekke’de öldüğünü bildirmişti.

Editör: Ömür Ünver